Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Zondag 26 januari 2003

Dinsdag bespreekt de gemeenteraad het bestemmingsplan Liendert-Rustenburg. Een van de meest besproken items daarin is het Islamitisch Centrum aan de Rietzangerstraat. Omwonenden klaagden de afgelopen jaren over overlast door activiteiten die in dat centrum niet thuishoren: detailhandel, overnachtingen door groepen jongeren etc. Het bestuur van het centrum nodigde raadsleden uit om afgelopen vrijdag eens te kijken wat er in het centrum aan de hand is. Slechts vier fracties gingen op de uitnodiging in: vertegenwoordigers van de VVD, CDA, Christenunie en, voor Leefbaar Amersfoort, Will Koet. Ik sprak met hem over dat bezoek.

In feite is in het Islamitisch Centrum alles goed georganiseerd. De detailhandel vindt er niet meer plaats, zo werd er verzekerd, en voor de rest probeert het centrum overlast te voorkomen. Dat is de ene kant. De andere kant is dat de gemeente de afgelopen jaren voor dit centrum een ruimharig gedoogbeleid heeft gevoerd. Toezicht vond nauwelijks plaats en indien al, dan inadequaat. Op klachten van omwonenden werd niet serieus gereageerd. Het bestuur van het centrum heeft – en wie kan hem dat kwalijk nemen – de beleidsruimte benut die de gemeente bood. Wanneer de gemeenteraad dinsdag een rem op de uit de hand gelopen ontwikkeling zet, is het Islamitisch Centrum het slachtoffer van gebrek aan beleid binnen het college van B en W. Toch moet de ontstane situatie worden gecorrigeerd. Via een artikel 19-procedure kunnen, na inspraak van de buurt, later extra activiteiten worden besproken en eventueel worden toegestaan.

De afgelopen week heeft ook wethouder Bert van der Werff het Islamitisch Centrum bezocht. Hij deed dat omdat hij niet langer alleen maar op de ambtelijke rapporten wilde afgaan. Hij nam een ambtenaar en de wethouder voor het wijkbeheer, Piet Jonkman, mee. De delegatie belandde met een smak op de bodem van de werkelijkheid: de klachten van de omwonenden waren terecht, de ambtelijke rapporten bleken vooral te zijn gebaseerd op incompetentie en pappen en nathouden. Met name wethouder Jonkman, een beminnelijk maar weinig doortastend bestuurder, zal verbaasd zijn geweest. Een week eerder had hij raadsleden die kritisch waren over de gang van zaken ernstig gehekeld en had alles wat binnen het islamitisch Centrum plaatsvond met 200 procent overtuiging goedgepraat. Ten onrechte dus.

Written by raphaelsmit

26/01/2003 bij 09:10

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: