Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Donderdag 30 januari 2003

Het gaat er steeds meer op lijken dat de bouw van een nieuw ziekenhuis de gemeente veel geld gaat kosten. Let wel: de fusie van twee ziekenhuizen en de wens om een nieuw ziekenhuis op een andere plek dan de huidige vestigingen te bouwen, is een wens van de ziekenhuisbesturen. De meeste mensen uit de Eemlandse regio hebben niet om de fusie en een nieuwe locatie gevraagd. In Leusden en Woudenberg voelen velen zich zelfs ongelukkig met de verplaatsing van de ziekenhuizen. Alternatieven bij het centrum van de stad werden door het college afgewezen omdat die enkele jaren later dan de gewenste opleveringsdatum voor het ziekenhuis beschikbaar zouden komen. Maar intussen staat ook de tijdige beschikbaarheid van de bouwplaats aan de Maatweg op de tocht.

Het gemeentebestuur heeft de Maatweg, bij de weg naar Bunschoten, als meest geschikte locatie aangewezen Niet de gemakkelijkste locatie: er zijn nu depots van Defensie gevestigd. Defensie wil wel verhuizen, mits de kosten daarvan door de gemeente worden gedekt. Dat de bodem onder de militaire opslagplaatsen behoorlijk vervuild kan zijn, wordt schijnbaar op de koop toegenomen. Het overleg met Defensie is nog lang niet afgerond, de eindrekening is dus nog niet bekend.

Goed, er vallen twee locaties in Amersfoort vrij. Maar daar wilt de ziekenhuisdirectie een goede prijs van de gemeente voor ontvangen. Dat is niet alleen een wens, maar het ministerie van Volksgezondheid, dat de ziekenhuiskosten zoveel mogelijk wil beperken, eist dat ook. Ook hier moet de gemeente diep in de beurs grijpen.

En nu is ook bekend geworden dat op de kop van Schothorst en langs de Schans extra gebouwd moet worden omdat de gemeente het ziekenhuis goed wilt verpakken in het groen. En dat kost geld, zo’n 3,5 tot 4 miljoen euro. Om in elk geval een deel van deze kosten op te vangen, wordt er elders groen opgeofferd om aan ambities van het gemeentebestuur te kunnen voldoen. Overigens, nog onlangs werd dezelfde plek tussen Schothorst en de Maatweg door het college gepresenteerd als vervangende locatie voor een van de verzorgingstehuizen in de stad. Het groene gebied tussen Amersfoort en Hoogland wordt weer extra aangetast als gevolg van een omstreden locatiekeuze voor het nieuwe ziekenhuis. En de inwoners van Amersfoort hebben weer het nakijken.

Written by raphaelsmit

30/01/2003 bij 11:13

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: