Vrijdag 31 januari 2003
In de Amersfoortse Courant stond een ingezonden brief over de samenwerkingsactie tussen lokale partijen. Schrijver was de heer van Surksum. Hij beschuldigde mij ervan door middel van de samenwerking persoonlijke macht na te streven. Allereerst, wie is de heer van Surksum. Hij is voorzitter van de Club van 100 van CJVV en initiatiefnemer van de naamsverandering van de wijk Dorrestein. Ik heb enkele keren kritische kanttekeningen bij deze individuele actie geplaatst. Naar ik aanneem behoort sindsdien de heer van Surksum niet meer tot mijn fanclub.
Macht dus. Elke politieke partij probeert macht en invloed te verwerven door zo groot mogelijk te worden. Daarvoor organiseren we elke vier jaar verkiezingen en worden campagnes gevoerd. Het streven naar meer macht door bundeling van krachten is dus een normale gang van zaken. De drie lokale partijen zouden gek zijn als ze niet naar macht zouden streven. Persoonlijke macht of invloed is een geheel ander verhaal. Als individueel raadslid kun je invloed versterken door vakbekwaamheid, kennis, integriteit, ervaring en noem maar op. Hierdoor hebben bijvoorbeeld Mirjan Barendregt en Kees van Engelenhoven meer invloed dan menig raadslid in een van de drie grote fracties, ondanks het feit dat hun D66-fractie maar twee leden telt. Wil ik meer invloed in de raad hebben, dan zou ik mijn energie anders moeten inzetten dan voor de bundeling van krachten van lokale partijen. Toch vind ik dat laatste belangrijk.
Een geheel ander punt. Op 27 januari schreef ik in dit dagboek over de steun die Kees Kraanen (BPA) en ik wilden geven aan de VVD-fractie bij hun actie voor beperking van de stijging van parkeertarieven. Aanleiding was de tariefstijging op het P en R terrein van de NS. Kees en ik vonden dat je deze actie op alle parkeervoorzieningen in de stad moet richten. We hebben daarna geconstateerd dat verhogingen elders in de stad plaatsvinden in niet door de gemeente beheerde garages, waarop je dus even weinig invloed kunt uitoefenen als op het NS-terrein. De parkeertarieven voor de gemeentelijke plekken zijn op 1 januari slechts met 3,59 procent gestegen. Dus wat ons betreft is actie dan weinig zinvol. We zouden verkeerswethouder Henk Brink daarmee ten onrechte aanvechtbaar beleid in de schoenen schuiven.
Geef een reactie