Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Vrijdag 21 februari 2003

Gevoelige types kunnen beter niet verder lezen. Het gaat over het openbaar vervoer in Amersfoort, de minibusjes dus! Wanneer Connexxion niet binnenkort zijn zaakjes in orde heeft, slepen wij hem voor de rechter, riep verkeerswethouder Henk Brink in januari in de raad. Hij zwaaide er bij met zijn vuist, dus het moest wel goed komen. Dat was maar goed ook: honderden Amersfoortsers hebben sinds december vorig jaar slechte ervaringen met het privatiseren van het openbaar vervoer in onze stad. Mensen met sterke ellebogen weten nog wel eens een stoel in een minibusje te bemachtigen. Meer fatsoenlijke typen, ouderen en andere groepen die keurig op hun beurt blijven wachten, hebben de afgelopen maanden al heel wat keren de achterkant van ons openbaar vervoer kunnen aanschouwen.

De misère binnen het openbaar vervoer duurt al drie maanden. Eigenlijk hadden we het kunnen weten: als de gemeente een taak privatiseert, dreigt de dienstverlening met sprongen achteruit te gaan. De Rova, het onderhoud van de openbare ruimte, noem maar op. Dat komt niet omdat de overheid het veel beter kan dan de particuliere sector. Was dat maar waar! Het probleem is dat de gemeente schijnbaar geen goede afspraken kan maken en faalt bij het toezicht op het nakomen van contracten. Bij klachten is een toezegging dat de problemen spoedig worden opgelost snel gemaakt. Maar de uitvoering….

De gemeente heeft, na een openbare aanbesteding, het openbaar vervoer dus gegund aan Connexxion. Dan hebben we er geen omkijken meer naar, zullen velen denken. Mis: vanaf maandag zit de gemeente samen met Connexxion en consumentenvertegenwoordigers in een werkgroep om de oplossing voor de vervoersproblemen te bespreken. Ja maar, zullen sommigen zeggen, in januari zwaaide de wethouder toch met de vuist? Het had toch al lang opgelost moeten zijn!

Met de vuist zwaaien is schijnbaar iets anders dan met de vuist op tafel slaan. Connexxion werkt aan een oplossing, dus dan kan je niet bij de rechter langskomen, licht verkeerswethouder Henk Brink toe. Tja, de gemeente heeft voor de balie al vaker bakzeil moeten halen, dan wordt je dus voorzichtiger. Maar mag dit een excuus zijn voor een nog niet opgelost probleem. Uit de monitoring blijkt dat de klachten vrijwel zijn opgelost, roept de wethouder. Waar de klachten die nog bijna dagelijks binnenkomen op slaan, is mij daarom een raadsel. Of misschien ook niet!?

Written by raphaelsmit

21/02/2003 bij 12:23

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: