Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Zondag 23 februari 2003

Amersfoort is al vele jaren aan het hakketakken over de vestiging van een disco in de binnenstad. Gisteren kopte de Amersfoortse Courant ‘Bouw discotheek loopt weer vertraging op’. Eigenlijk is dat geen nieuws. Het is inderdaad een moeilijke opgave: een disco voor 1400 bezoekers midden in de oude stad. Enkele grote ongelukken, de afgelopen weken in disco’s in de VS, hebben weer eens duidelijk gemaakt dat je nogal wat voorzieningen moet treffen om een disco midden in ons centrum te kunnen bouwen. Los van de veiligheid: een nieuwe horecagelegenheid met 1400 bezoekers is een behoorlijke extra belasting voor de nachtelijke binnenstad. Discogangers zijn beslist geen probleemjongeren, maar toch zullen politie en binnenstadbewoners zich op deze extra activiteit moeten instellen.

Mijn partij heeft de bouw van een disco in het programma staan, twee zelfs. Naar onze mening moet er ook en disco in het noorden van de stad komen. Daar wonen de meeste jongeren, dus eigenlijk ligt dat nogal voor de hand. Dat een disco voor zijn succes niet is aangewezen op de binnenstad, wordt op talloze plaatsen bewezen. De meest populaire disco voor de Amersfoortse jeugd ligt in de buurt van Nijkerkerveen, midden in een agrarisch gebied.

De vraag naar een tweede disco in het noordelijk deel van onze stad is ook ingegeven vanuit de verwachting dat het nog jaren en jaren kan duren voordat in de binnenstad aan allerlei voorwaarden is voldaan. Het is daarom jammer dat de gemeente niet wat enthousiaster heeft meegewerkt aan initiatieven die in het verleden werden ontwikkeld, onder meer voor een disco in het bedrijvengebied Calveen. De gemeente kan zelf geen discotheek gaan exploiteren. Maar ze kan het wel stimuleren door het creëren van aantrekkelijke randvoorwaarden.

Mijn advies: laat een kleine groep deskundigen eens alle mogelijke plaatsen buiten het centrum inventariseren waar een disco kan worden gebouwd. Houd daarbij rekening met eventuele overlast voor nabije woonbuurten, aansluitingen met het openbaar vervoer en veilige fietsverbindingen, ook in de richting van de randgemeenten. Zeker weten dat dit een snellere oplossing biedt dan het verdergaan op de huidige lijdensweg. En een disco in Noord hoeft een tweede disco in de binnenstad niet overbodig te maken.

Written by raphaelsmit

23/02/2003 bij 09:35

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: