Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Donderdag 27 februari 2003

Het straatje Achter de Kamp is een typische hoek van de binnenstad. De noordwand bestaat uit achteruitgangen en opslagplaatsen, afgewisseld met enkele nieuwbouwprojecten. Aan de zuidelijke kant is bijna twintig jaar geleden een braakliggend terrein, ooit in beslag genomen door kazernegebouwen en stallen van de cavalerie bebouwd, bij velen bekend als ‘de Beestenmarkt’. Logisch dat de gemeente de noordelijke wand van de straat een gelikter aanzien wil geven. De omwonenden hebben daar geen bezwaar tegen, de vraag is slechts: wat gaat er gebeuren.

Buurtbewoners waren begin dit jaar verrast toen zij in De Stad Amersfoort een bouwaanvraag voor een deel van Achter de Kamp zagen aangekondigd. Niet ver van de oude stadsmuur is een complex met 33 appartementen gepland, vijf verdiepingen hoog, dus niet niks. Vooral bewoners van drie te slopen woningen waren verbaasd. Zij wisten niets van de plannen, het naderende tijdstip van de gedwongen verhuizing overviel ze. Meestal verneem je zoiets niet via een bouwaanvraag in de krant.

Hoewel er alle begrip is dat nieuwbouw een verbetering van de omgeving kan opleveren, hebben de buurtbewoners heel wat vragen en opmerkingen bij het plan. Hoe is het geregeld met het parkeren? Hoe zit het met de schaduwwerking voor de omgeving? Is extra winkelruimte in het complex noodzakelijk? En vooral: het gebouw is wel erg groot en overheerst zijn omgeving op brutale wijze. Computeranimaties maken dat overduidelijk.

Opmerkingen waarmee het gemeentebestuur in elk geval serieus mee moet omgaan. Een plan indienen is oké, maar enige draagvlak in de buurt mag toch wel worden nagestreefd, zeker in een subtiel gebied als de binnenstad. Maar het ziet er naar uit dat de buurt een zinvol gesprek met de gemeente mag vergeten. Deze maand lazen de buurtbewoners dat de gemeente een prestatiecontract met de woningcorporaties heeft afgesloten. Daarin is ook de bouw van de appartementen opgenomen. De gemeente heeft zich dus al vastgelegd, nog voor een zinvol gesprek met de buurt heeft plaatsgevonden.

Bijna gelijktijdig publiceerde het college van B en W een open brief waarin werd aangekondigd dat de komende jaren langs verschillende wegen beter wordt geluisterd naar burgers. Je moet maar durven!

Written by raphaelsmit

27/02/2003 bij 12:56

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: