Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Donderdag 27 maart 2003

Gisteren hebben vertegenwoordigers van alle fracties in de raad een verklaring gepresenteerd. Daarin verklaren de vertegenwoordigers zich bereid bij het behandelen, over een maand, van de Kadernota extra financiële middelen uit te trekken voor het verbeteren van de onderwijshuisvesting. Urgente problemen worden zo snel mogelijk opgelost. Het comité Basis is Boos blijft voor de politieke partijen een gesprekspartner op het punt van onderwijshuisvesting. Op basis van deze verklaring heeft Basis is Boos de voorbereidingen voor een referendum stopgezet. Er waren intussen 7.000 ondersteunende handtekeningen voor de aanvraag van het referendum ingezameld.

Vandaag werd ik gebeld door Radio M. Wat vond ik van de PvdA, die als initiatiefnemer voor het opstellen van de verklaring naar voren is getreden? Ik ben in mijn antwoord eerlijk gebleven. Ik vind de actie van de PvdA hypocriet. Deze partij heeft gisteren meegedeeld al enkele weken met de ouders en leerkrachten in onderhandeling te zijn geweest. Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond is daar niets van gebleken. Het zou toch mooi zijn geweest wanneer deze partij zijn bemoeienissen in een motie had neergelegd. Misschien hadden de moties van de PvdA en van CDA/Leefbaar Amersfoort, die met 19 tegen 20 stemmen werd verworpen, dan in elkaar geschoven kunnen worden. Dat had een breed gesteunde uitspraak van de raad opgeleverd. Ik vind dat politiek een beter signaal voor Basis is Boos dan de verklaring die er nu ligt, gesteund door individuele vertegenwoordigers van partijen. Overigens: handtekeningen zijn nog niet gezet, ik heb tenminste geen getekend exemplaar – inclusief mijn handtekening – gezien.

Met de oplossing ben ik best blij. Uiteindelijk is bereikt wat Gerard van Vliet van het CDA en ik al enkele maanden nastreefden. Basis is Boos beschikt over een brede uitspraak van raadsleden en heeft de aandacht voor de problemen bij de onderwijshuisvesting weten vast te leggen. De ouders hoeven geen honderden uren meer te steken in de verdere voorbereiding van het referendum, met altijd nog het risico dat deze door onvoldoende opkomst te geringe steun krijgt. Wat dat betreft is de ervaring van het vorige referendum over de winkelsluiting een signaal.

Wat mij wel verbaast is de vaagheid van de verklaring. Cijfers worden er niet in genoemd, de toezegging heeft uiteindelijk toch een vrij algemene inhoud. Natuurlijk, wanneer eind april een duidelijk te laag bedrag voor het oplossen van de problemen bij de onderwijshuisvesting beschikbaar wordt gesteld, heeft de gemeenteraad wel wat uit te leggen. Maar ik heb geleerd: niets is moeilijker voor partijen als de PvdA als het nakomen van beloften. Zie maar hoe Wouter Bos omgaat met zijn toezeggingen over steun aan de oorlog in Irak.

Ik voorzie in april nog een pittige discussie over de omvang van de maatregelen voor de huisvesting van het onderwijs. Welke trucjes heeft de wethouder voor Financiën, Jan de Wilde (jawel, PvdA) nog in petto?

Written by raphaelsmit

27/03/2003 bij 11:58

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: