Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Zaterdag 29 maart 2003

Maandagavond gaat de raadscommissie SOC (Sociale zaken, Onderwijs en Cultuur) praten over de toekomst van het Bosbad. Dat kan een eigenaardige discussie worden. Bij velen bestaat de indruk dat de raadsleden gaan kiezen voor het wel of niet handhaven van het Bosbad in zijn huidige vorm. Natuurlijk zullen vele fracties, ook Leefbaar Amersfoort, pleiten voor het behouden van het Bosbad in zijn huidige omvang. Dus geen klein bad, waardoor het Bosbad zijn karakter verliest en een onzekere toekomst tegemoet gaat.

B en W hebben voor de discussie een element ingebracht waardoor het uiteindelijke resultaat van het overleg dat maandag plaatsvindt moeilijk is te voorspellen. Het college wil de besluitvorming laten afhangen van het antwoord op een brief die vorige week aan de leden van Provinciale Staten is gestuurd. Kortweg wordt in de brief gesteld: beste mensen, tijdens de verkiezingscampagne voor de staten heeft iedereen geroepen dat het zonde zou zijn wanneer het Bosbad verloren gaat. Maak die zorg waar en spendeer als provincie 6,1 miljoen euro om het Bosbad te renoveren.

Ik neem aan dat het college ook wel heeft begrepen dat de statenleden de brief niet per omgaande beantwoorden. Ze zijn daar in Utrecht niet vlotter in het afdoen van verzoeken dan ons eigen Amersfoortse bestuur. Dus is er maandag geen enkele zekerheid op enige steun vanuit de provincie. En zelfs over drie weken, als de raad praat over de Kadernota, is die zekerheid er niet. Dan praat de raad over bezuinigingen, verschuiven van investeringen, de besteding van de Remu-baten en het opvangen van nieuwe tegenvallers waarop we de komende weken ongetwijfeld worden getrakteerd.

Wat het college de raadsleden maandagavond voorlegt is een weg in de volledige duisternis. Want als de provincie over enkele maanden besluit géén 6,1 miljoen euro voor de renovatie van het Bosbad bij te dragen, kan eigenlijk alleen nog maar de variant met het kleine bad worden gerealiseerd. Een forse extra bijdrage uit de gemeentekas is dan niet meer mogelijk, want de uitspraken over de bezuinigingen en de besteding van het Remugeld zijn dan al gedaan.

In de notitie van het college over de toekomst van het Bosbad hebben B en W eigenlijk al een keuze gemaakt. Dat de provincie 6,1 miljoen bijdraagt is nauwelijks te verwachten. De collegeleden kunnen – als het moet uit eigen ervaring – weten wat de waarde is van de krokodillentranen van statenleden tijdens de verkiezingscampagne. Vanuit het provinciehuis hoeft Amersfoort niets te verwachten. En het college weet, beter dan alle raadsleden, welke treurnis ons bij het behandelen van de Kadernota staat te wachten. Hoeveel fracties zijn bereid over drie weken extra te bezuinigen omdat er onzekerheid is over de provinciale steun voor het Bosbad?

Tegen het einde van het zwemseizoen zullen B en W tegen de raad zeggen: sorry, maar als jullie het Bosbad willen openhouden, is dat alleen maar mogelijk via de kleine oplossing – de pierebadoplossing, zullen we maar zeggen. Een sterfhuisconstructie voor een van de mooiste zwemvoorzieningen in onze stad.

Written by raphaelsmit

29/03/2003 bij 15:13

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: