Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Maandag 21 april 2003, tweede paasdag

Morgen begint de discussie over de Kadernota 2004-2007. Eigenlijk is de inhoud van de Kadernota: we blijven alle projecten uitvoeren waarover de raad enkele jaren geleden heeft besloten, maar we bezuinigen op een aantal ontwikkelingen waar de raad toch geen greep op heeft, zoals de wijkmeldposten, Omroep Amersfoort, vrijwilligersprojecten zoals de Vosheuvel en ga zo maar door. We willen niet met de kaasschaaf werken, maar taken beëindigen, schrijft het college. Maar het miljoen dat als bezuinigingen binnen het stadhuis wordt voorgesteld, bestaat alleen maar uit kaasschaafsnippers, er verandert niets fundamenteels binnen de stadhuismuren. Trouwens, bij een aantal van die bezuinigingssnippers heeft de medezeggenschapsraad kanttekeningen gezet. Die gaan misschien niet eens door.

Besluiten over allerlei grootschalige projecten blijven buiten de bezuinigingsronde. En met nieuwe voorstellen over de remu-opbrengsten moet de raad het niet te dol maken, zo proef je het tussen de regels door. De raad heeft de afgelopen maanden enkele besluiten genomen over de huisvesting van het onderwijs, het behoud van het Bosbad en de Brouwerstunnel. Daar komt het college niet omheen. Maar of bijvoorbeeld een Bosbad echt behouden blijft, is nog maar de vraag.

Zullen B en W hun adviserende ambtenaren er echt een traan om laten wanneer de inspanningen voor het Bosbad tot het uiterste blijven beperkt. Zeker weten van niet. SRO, de beheerder van het bad, pleit al jaren voor een reductie van de wateroppervlakte. En in de wandelgangen proberen ambtenaren de raadsleden duidelijk te maken dat zo’n groot bad eigenlijk onzin is. De mensen zwemmen er toch niet in. De wijze waarop tot nog toe SRO en het college met alternatieven zijn omgegaan, bewijst dat ideeën vanuit de raad knarsetandend worden aangehoord, zeker wanneer die uitdraaien op het behoud van het bad in zijn huidige omvang. Alternatieven die bewijzen dat goede oplossingen goedkoper zijn dan de plannen van de SRO worden niet eens serieus genomen. Het komt natuurlijk overeen met een biechtgang bij de duivel om van SRO te verwachten dat die plannen die van zijn eigen voorstel afwijken van een positief advies voorziet.

Hart van Amersfoort en de SP hebben al enkele maanden geleden externe deskundigen benaderd. Die hebben uitgerekend dat renovatie van het bad in zijn huidige vorm best goedkoper kan, zonder daarbij afbreuk te doen aan de milieueisen van VROM. En zelfs medewerkers van de VROM-inspectie, die het eindoordeel geven over de handhaving van milieuregels, hebben een positieve opvatting over betaalbare alternatieven. Een dergelijke instelling weten het college en SRO niet op te brengen. En de provincie doet geen enkele stap naar voren, zolang men in Utrecht merkt dat in het Amersfoortse stadhuis het enthousiasme ook niet zo groot is.

Maar Hart van Amersfoort en de SP komen er de komende dagen op terug. Onze steun hebben zij, want het Bosbad moet open blijven!

Written by raphaelsmit

21/04/2003 bij 17:22

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: