Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Dinsdag 17 februari 2004

Deze avond vindt een bijeenkomst plaats van de Amersfoortse Sport Federatie, de ASF. Ongeveer 60 procent van alle inwoners in Amersfoort doet wel iets aan sport, in verenigingsverband of op eigen houtje. Zo’n 95 procent van alle overheidsuitgaven voor de sport is afkomstig uit de gemeentelijke budgetten. Toch neemt de sport in allerlei gemeentelijke publicaties en activiteiten een ondergeschoven rol in. Uit de discussie deze avond blijkt dat dit ten onrechte is. Als de stad zich met sport op de kaart zou moeten zetten, moet er heel wat extra geïnvesteerd worden.

Uit een onderzoek dat de ASF heeft verricht, blijkt dat het met de veldsporten redelijk is gesteld. Redelijk, want de staat van de velden is niet altijd even goed. De waterpartijen bij CJVV en de onveilige staat van onderhoud bij de honkbalvereniging Quick zijn hiervoor negatieve voorbeelden. Maar er zijn ook veel complexen die er prachtig bij liggen, dank zij de verenigingsbesturen en de SRO. Dat geldt dan voor de complexen die door de gemeente worden onderhouden, veel verenigingen hebben eigen complexen waar veel geld in wordt gestoken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de meeste tennisverenigingen.

De knelpunten doen zich vooral voor bij de zaalsporten, de zwemsport en de zogenaamde routegebonden sporten, zoals de skeelers, de roeiers op de Eem, atletiekverenigingen en dergelijke. Binnen die sector moet nog heel wat worden geïnvesteerd. En dat geldt ook voor de zaalsporten. Het is voor de meeste zaalsportverenigingen moeilijk om een thuisgevoel te krijgen: ze moeten de hal meestal delen met scholen en andere verenigingen en hebben nauwelijks opslag- en andere verenigingsruimte in de hallen. Zwembaden is een verhaal apart: het aantal inwoners is de afgelopen decennia nagenoeg verdubbeld, maar er is geen vierkante meter extra zwemwater bijgekomen.

Bij de groei van de stad is er alle aandacht voor woningen, bedrijfsterreinen, wegen en andere fysieke elementen die deze groei bepalen. Bij onderwijs, welzijn, sport en cultuur vallen regelmatig gaten. Op dat punt lijkt het er vaak op dat het gemeentebestuur wel de lusten van de groei wil genieten, maar met de lasten moeilijk uit de voeten komt. Het onderzoek van de ASF kan in elk geval als een goede aanmoediging voor het gemeentebestuur worden gezien. Met alleen maar de roep: wij willen de breedtesport stimuleren, kom je er niet. Veel sport vraagt om organisatie, competitie, structuur, goede faciliteiten. En dat kost nu eenmaal geld.

Op 2 maart komt het voorstel voor een Fonds Sportaccommodaties Amersfoort in de gemeenteraad aan de orde. Het is het voorstel dat Leefbaar Amersfoort in oktober presenteerde, maar dat door de problemen rondom het college is blijven liggen. Kortweg houdt het voorstel in: een stichting of andere rechtspersoon, die een fonds beheert waarop sportverenigingen een beroep kunnen doen als zij eigen accommodaties moeten laten bouwen of uitbreiden. De laatste jaren hebben enkele verenigingen al een bijdrage gekregen, maar dat gebeurde telkens incidenteel en zonder duidelijke criteria. Het fonds moet waarborgen dat alle verenigingen op gelijke wijze noodzakelijke hulp kunnen krijgen, op basis van bekende criteria. Uiteraard moet zo’n fonds ook over geld beschikken, zodat de gemeente de opgelopen achterstand kan inhalen. Het sportleven heeft recht op hulp en een duidelijke aanspreekpartner daarvoor.

Written by raphaelsmit

18/02/2004 bij 17:29

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: