Dinsdag 27 april 2004
De gemeenteraadszitting op deze dag geeft een aardige kijk op de gefragmenteerde wijze waarop besluiten vaak tot stand komen. Raadsleden nemen besluiten zonder de gevolgen daarvan steeds te overzien. Bij gecompliceerde zaken die moeilijk kunnen liggen, hanteert het college de salamitactiek: stap voor stap lopen de raadsleden de fuik in, geconfronteerd met de uiteindelijke gevolgen bestaat er geen weg terug.
Het woonwagenkampje De Birkt, aan het uiterste randje van het bedrijvengebied De Isselt, is een goed voorbeeld van salamitactiek en het scheppen van voldongen feiten waardoor voor raadsleden de weg terug wordt afgesloten. Enkele jaren geleden is besloten dat De Isselt moet worden heringericht. In het westelijke deel van het bedrijvengebied moet ruimte komen voor extra hinder veroorzakende activiteiten. De raad realiseerde zich – naar is aan te nemen – dat dit consequenties heeft voor het woonwagenkampje dat er al enkele decennia is gevestigd. Dit feit werd op de koop toe genomen, zonder dat er voldoende inzicht in de consequenties bestond.
Toen de verhuizing van het kampje enkele maanden geleden opnieuw op de agenda belandde, bleek het verhuizen van twaalf wagens 1,1 miljoen euro te kosten. Geen kattenpis, zeker in een tijd waar het college ‘alle hens aan dek’ roept en duizenden Amersfoorters met een smalle beurs de gevolgen van het bezuinigingsbeleid aan de lijve gaan ervaren. Als extra complicatie bleek dat de kampbewoners een verhuizing naar Vathorst, zoals het college voorstelde, absoluut niet zagen zitten. Ze hebben sterke bindingen met het Soesterkwartier, onder meer omdat daar veel familieleden wonen. Jan Pronk zou de gedwongen verhuizing naar de andere kant van de stad ongetwijfeld als ‘deportatie’ hebben betiteld.
Er werd een oplossing gevonden: aan de Middelhoefseweg, waar twintig jaar geleden een groot woonwagenkamp werd gesloten, wordt een plekje vrijgemaakt. Nu moet ik een mededeling uit een besloten vergadering doen, maar omdat de wethouder VRO tijdens de raadsvergadering ook teruggreep op deze vergadering, lijkt mij dat gerechtvaardigd. Tijdens een besloten vergadering stemde de meeste fracties in met de verhuizing en de daarmee gepaard gaande kosten van 1,1 miljoen euro. Leefbaar Amersfoort behoorde tot de minderheid die tegen was: we vonden het een onverantwoorde uitgave voor een door de bewoners ongewenste verhuizing. De meerderheid die instemde committeerde zich voor verdere proces, dat nog enkele onaangename verrassingen bleek te bevatten.
Wat tijdens deze besloten bijeenkomst niet aan de orde kwam, waren de bijkomende gevolgen van de verhuizing. Die kwamen afgelopen maand boven tafel. Om de kosten van de verhuizing te dekken, moeten aan de Middelhoefseweg ook bedrijven worden gevestigd. Een onverwacht voorstel, want tijdens de discussie over Birkhoven-Bokkeduinen had de raad bepaald dat op deze plek géén bedrijven zouden komen en de locatie uitsluitend bestemd zou worden als parkeerterrein voor piekdagen bij de dierentuin of tijdens sportmanifestaties in dit gebied. Maar ja, de partijen die tijdens de besloten vergadering hun instemming hadden gegeven, konden vandaag geen stap terug. Onder het slaken van verkeerde argumenten en in voorbijgaan aan eerdere besluiten werd de judaskus gegeven.
Dat hier van hap-snap-beleid sprake is, is evident. Het CDA bleek zelfs trots te zijn op het feit dat voor de ontwikkeling van het gebied Birkhoven-Bokkeduinen geen integraal beleid wordt ontwikkeld, maar dat door het instemmen met zogenaamde postzegelplannetjes het verregaande gebrek aan politieke kwaliteit binnen deze fractie wordt geëtaleerd. Intussen blijkt dat het bij niet blijft bij de 1,1 miljoen euro, maar dat de totale kosten voor de geforceerde herontwikkeling van het terreintje aan de Middelhoefseweg oploopt naar 2,5 miljoen euro. De verwarring die hierover optrad leverde in elk geval op dat de discussie over de totale inrichting van het gebied wordt uitgesteld tot juni. Maar de verhuizing van het kampje gaat door, dus de 2,5 miljoen euro zijn we kwijt. Dat had twee jaar geleden niemand voorzien!
Geef een reactie