Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Zaterdag 21 augustus 2004

Deze avond wordt Wouter Bos, partijleider van de PvdA, in het EO-programma Fellow the leader, gewogen op zijn leiderschap. Een panel van zestien mensen, die een doorsnee van de Nederlandse bevolking moeten vormen, gaf aan de hand van het gesprek met Tijs van den Brink met de partijleider een oordeel over het leiderschap van de PvdA-voorman. Slechts de helft zag in Wouter Bos een leider, wat vergeleken met eerdere afleveringen van dit programma een lage score was. De panelleden waren vrijwel allemaal positief over het optreden van Wouter Bos. Het waren vooral zijn tentoongestelde ambivalentie en onzekerheid die twijfel deden ontstaan bij een groot aantal panelleden. Het gesprek riep daardoor herinneringen op aan de discussie over het mogelijke premierschap van de PvdA rond de laatste kamerverkiezingen.

Waar Wouter Bos wel duidelijk in is, is zijn behoefte aan macht. Alleen een sterke machtspositie maakt het mogelijk om doelstellingen van zijn partij te realiseren en maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen zoals die door hem en zijn partij worden beoogd. Vanuit de oppositierol die de PvdA in Den Haag vervult moet vaak machteloos worden toegezien hoe Balkenende de sociale beschaving in ons land stapje voor stapje elimineert.

Dat de machtsvraag essentieel is, ervaart ook Leefbaar Amersfoort bij zijn werk in de gemeenteraad. Ondanks de verrassende verkiezingsuitslag, waarbij LA onverwacht sterk uit de bus kwam en de coalitiepartijen behoorlijk moesten inleveren, is LA in de oppositie terecht gekomen. Niet omdat deze partij geen verantwoording durfde te nemen, zoals de partijen van het establishment graag willen doen voorkomen, maar omdat de huidige coalitiepartijen op geen enkele wijze bereid waren de verkiezingsnederlaag en de behoorlijke veranderingen in de raad te vertalen in aanpassingen in het beleid van de vorige raad.

Leefbaar Amersfoort kan best op enkele successen terugzien. Maar vanuit de oppositie is het vrijwel onmogelijk om structurele veranderingen binnen de introverte stadhuiscultuur tot stand te brengen. Het college, innig verbonden met de ambtelijke top, verdedigt bestaande belangen, opvattingen en dogma’s met hand en tand. Zelfs na het debacle van het afgelopen najaar zijn de rijen weer gesloten en werd, nadat Leefbaar Amersfoort had laten blijken onder logische voorwaarden de verantwoording niet uit de weg te gaan, zelfs een wethouderswissel doorgevoerd waardoor het toch al zwakke college een VVD-wethouder heeft mogen verwelkomen die elke kennis en ervaring die je van een openbaar bestuurder mag verwachten vrijwel volkomen mist.

Voor Leefbaar Amersfoort is het evident dat noodzakelijke veranderingen binnen het Amersfoortse stadhuis slechts tot stand kunnen komen door noodzakelijke machtswisselingen. Daarover zullen uiteindelijk de kiezers beslissen, maar voordat het zover is zullen de plaatselijke oppositiepartijen door een sterke invulling van hun kandidatenlijsten en vergaande samenwerking de basis voor nieuwe machtsverhoudingen in de gemeenteraad moeten leggen. Op dat punt is het komende jaar nog veel werk te verzetten, maar daar gaan wij voor!

Vrijdag 20 augustus 2004

Ruud Schulten, mijn VVD-collega met een eigen wegsite, betreurde onlangs op zijn site dat het met het openbare zwemwater voor de jeugd in onze stad slechts is gesteld. In tegenstelling tot veel andere steden liggen er in de wijken geen pierebadjes – met hem betreur ik dat.

Er is nog hoop, Ruud. Onder druk van de Rijksgebouwendienst moet de gemeente in het Plantsoen West een vijver aanleggen die voor de jeugd ongetwijfeld een uitnodiging zal zijn deze op warme dagen als pierebadje te gebruiken. De stad moet wel de nodige extra kosten van dit RGD-dictaat dragen, maar dat zal ons horige, maar o zo prestigevolle college wel op de koop toe nemen.

Written by raphaelsmit

22/08/2004 bij 10:42

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: