Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Zaterdag 27 november 2004

Het is al weer ruim een jaar geleden dat Daan van Hulst onverwacht overleed. Veel te vroeg, niet alleen als vader en echtgenoot, maar ook als markant en actief stadgenoot. Daan was de motor achter een aantal acties voor de verbetering van het leefklimaat in en om het Soesterkwartier. Vijftien jaar geleden zette hij zich in voor een rechte, sociaal veilige Brouwerstunnel, hij was daarna intensief betrokken bij de inspraak over de ontwikkeling van CSG-Noord, zette zich in voor een goede schadevergoedingregeling voor bewoners in de woningen rondom de nieuwe bouwplaatsen en vocht als een leeuw voor het nakomen van de afspraken over de sociale veiligheid bij de Brouwerstunnel, vooral toen de gemeente plannen anders uitvoerde dan oorspronkelijk was toegezegd.

Daan wist door zijn inzet en enthousiasme veel mensen te betrekken bij zijn acties. Die velen hebben zich na zijn dood ingezet om bij de Brouwerstunnel een blijk van herinnering aan zijn inzet te creëren. Deze actie kreeg alle steun uit de raad en het college besloot in juli dat ter nagedachtenis van Daan een plaquette zou worden geplaatst. Vandaag is de plaquette onthuld, in een van de keerwanden bij de ingang van de Brouwerstunnel. Dat daarbij meer dan honderd mensen aanwezig waren, maakte duidelijk dat Daan niet is vergeten en de waardering voor zijn inzet nog steeds ongekend groot is. Een terecht eerbetoon.

‘Maak recht wat krom is’, is de tekst op de plaquette. Dat is meer dan symbolische zin, die niet alleen betrekking heeft op de acties rondom de Brouwerstunnel, maar ook op de inzet van Daan die was gericht tegen bureaucratie, slordige besluitvorming en voor een goed leefklimaat in het Soesterkwartier en in het nieuwe woongebied rond de Puntenburgerlaan. Op een middag als deze realiseer je je dat je Daan nog regelmatig mist!

Vrijdag 26 november 2004

Wethouder Brink heeft wat uit te leggen. Donderdag ontvingen de raadsleden de nota ‘Amersfoort Waterproof’. Deze nota behandelt de toekomst van de zwembaden in onze stad. Op 6 december moeten de raadsleden zich uitspreken over verschillende opvattingen die in de nota worden uitgewerkt. Een groot zwembad aan de Hogeweg of in Vathorst, het al dan niet samenvoegen van het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert en de wijze van financiering van nieuwe zwemvoorzieningen.

Dat het college een voorkeur laat doorblikken is begrijpelijk. De notitie wekt echter de indruk dat de raadsleden nog iets te kiezen hebben. In het voorstel dat in de nota is opgenomen, worden de raadsleden gevraagd een keuze tussen verschillende afwegingen te maken en daar een uitspraak over te doen.

De dag nadat de raadsleden de nota met te kiezen afwegingen in de bus kregen, presenteert wethouder Brink vandaag met de voor hem bekende zwier het plan van het college om een zwembad te bouwen aan de Hogeweg en gelijktijdig het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert te sluiten. In detail wordt beschreven wat in het nieuwe zwembad moet komen, wat de kosten zijn en welke grond nog in gemeente-eigendom moet komen. Met zo’n voorstel kan je de nota ‘Amersfoort Waterproof’ meteen in de prullenbak gooien. De wethouder mag eens wat extra aandacht gaan besteden aan de wijze van presentatie van plannen en de omgang met raadsleden, er vanuit gaande dat hij de zaken zelf nog in de hand heeft.

Written by raphaelsmit

27/11/2004 bij 17:21

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: