Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Donderdag 16 december 2004

Een van de bewoners uit de Aletta Jacobslaan heeft een klacht gestuurd aan de leden van de gemeenteraad. In het weekblad Amersfoort Nu was een gesprek afgedrukt met de wethouder Ruimtelijke Ordening, Paul Strengers. Het gesprek ging over de aanleg van de Westtangent, de nieuwe verbindingsweg tussen de Stichtse Rotonde en de Amsterdamseweg. Een deel van de nieuwe weg zou bij voorbaat over het terrein van de Bernhardkazerne aangelegd moeten worden.

Indien Defensie niet meewerkt, komt de weg dicht tegen of over de Aletta Jacobslaan te liggen. Wethouder Strengers ziet dit niet als een groot probleem. Met het ‘weghalen van een paar huisjes’ is hiervoor een oplossing te vinden, zo stelt hij. De arrogantie die uit deze woorden van de wethouder klinkt, heeft een klacht vanuit deze buurt opgeroepen. ‘Een dergelijke uitspraak tegenover de pers vinden wij schandalig en onwaardig voor een lid van het college van B en W,’ aldus de klacht. Een terechte klacht, want een dergelijke opmerking heeft een hoog gehalte aan vlegelachtigheid. De bewoners noemen de opmerking stuitend en niet tolerabel. Dat de wethouder met zijn onbezonnen opmerking ook nog de nodige onrust oproept, behoeft geen toelichting.

Hoewel de brief aan de raadsleden is verstuurd, stelt het college voor om de klacht af te laten handelen door de burgemeester, een collega van de wethouder binnen het college van B en W. Alleen al het voorstel daartoe bewijst dat het college geen idee heeft hoe het klachten van burgers in onze stad serieus moet nemen. Maar ja, wie kan zich hierover nog verbazen!

Woensdag 15 december 2004

Minister De Graaf komt met zijn voorstel voor een gekozen burgemeester steeds meer onder vuur te liggen. Het lijkt er op dat zijn voorstel om in 2006 alle burgemeesters in ons land gelijk met de gemeenteraad te laten kiezen het niet gaat halen. Als dat zo is, ontstaat er voor D66 een pijnlijk probleem. Deze partij maakt deel uit van een van de zwakste kabinetten uit onze parlementaire geschiedenis, in de hoop een deel van de decenniaoude wensen van D66 te kunnen waarmaken.

De Democraten hadden de afgelopen jaren al veel van hun glans verloren, onder meer doordat de door hen bejubelde Paarse kabinetten bij de verkiezingen in 2002 behoorlijk zijn afgedroogd. Wanneer gedurende deze kabinetsperiode het laatste tafelzilver van de Democraten, de gekozen burgemeester, ook nog eens in het pandjeshuis belandt, bereikt de aanwezigheid van deze partij binnen het team van brekebeen Balkenende het toppunt van ongeloofwaardigheid. Of het kabinet dan 2007 nog haalt, valt te bezien.

Het voorstel van minister De Graaf rammelt inderdaad aan vele kanten. Toch vind ik: nu er A is gezegd, moet er ook maar B worden geroepen. Als het voorstel van De Graaf wordt afgeschoten, kan je het fenomeen ‘door de burger gekozen burgemeester’ voor tientallen jaren vergeten. De dagelijkse praktij bewijst dat, zeker binnen een duale raad, de huidige situatie ook niet meer kan.

Wanneer in 2006 de burgemeestersverkiezing toch nog plaatsvindt, inclusief het daarbij behorende ‘regeringsprogramma’ voor de nieuwe burgemeester en de door haar of hem zelf voorgestelde collegeploeg, kunnen we nog heel wat beleven. Niemand kan voorspellen wat er precies gaat gebeuren, het risico dat het plaatselijke openbare bestuur nog meer het burgerlijke risee wordt, is nadrukkelijk aanwezig. Maar ja, de dualisering is ook al een flop geworden, dus laten we de soep maar tot de laatste lepel tot ons nemen. Het kan daarna alleen maar beter worden.

Written by raphaelsmit

17/12/2004 bij 12:53

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: