Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Een ambtelijke visie op de toekomst van onze stad

Zaterdag 12 februari 2005

‘Bezieling, gedrevenheid en verantwoordelijkheid in Amersfoort’ Dat is de titel van een boekje waarin de ontwikkeling van Amersfoort tussen 1985 en 2010 wordt geschetst. Een terugblik en een visie in een. Schrijver is Jasper Hoogland, beleidsambtenaar op het Amersfoortse stadhuis. Hij viert zijn 25-jarig jubileum als lokaal ambtenaar, hiervan werkte hij twintig jaar in het Amersfoortse. Het boekje schreef hij in plaats van het gebruikelijke feestje, een eigenzinnig idee mag je zeggen. Dat het de ambtenaren zijn die hun visie geven, en niet onze collegeleden, verbaasd mij al lang niet meer.
Misschien dat sommigen zich afvragen of het gebruikelijk is dat ambtenaren hun eigen mening over het gemeentelijke beleid goed verzorgd te boek stellen. Nee, gebruikelijk is het niet, origineel wel en passend binnen de verhoudingen zoals die op ons stadhuis bestaan. Ik ga maar niet vragen of de visie van Jasper Hoogland ook bestuurlijk is gedekt, want deze vraag is niet relevant: op het stadhuis moet je je eerder afvragen of een bestuurlijke opmerking wel ambtelijk is gedekt! En voor het overige: laat iedereen schrijven wat hij wil schrijven, er moet mij alleen niemand meer zeggen dat ik als raadslid geen rechtstreekse mening over een ambtenaar mag uiten!

Het is een goed geschreven boekje. Wat ik er vooral interessant aan vind is dat er in het boekje een aantal visies wordt ontwikkeld over de ontwikkeling van de stad die ik uit de mond van onze wethouders nog niet heb gehoord. Eindelijk is er voorzichtig inzicht gegeven op voorstellen die we de komende jaren als gemeenteraad mogen verwachten. Dat daar voorstellen bij zullen zijn die op dit moment nog op weinig instemming in de raad kunnen rekenen, verbaast mij niet . Zo gaat dat vaker, en het ambtelijke management zal ongetwijfeld denken: we gooien maar eens een balletje op, een belangrijk deel van de huidige raadsleden zien we volgend jaar toch niet meer terug.
Enkele omstreden punten uit het boekje van Jasper Hoogland (die ongetwijfeld passen binnen het door zijn ambtelijke chefs gewenste beeld) zullen best discussie opleveren. Grote delen van Koppel-Kruiskamp en het Soesterkwartier worden gesloopt. Bij de nieuwbouw die er voor in de plaats komt zijn rood en groen geen concurrenten meer. Het Bosbad heeft echt zijn langste tijd gehad en wordt door een private partij getransformeerd tot een allseasons-voorziening met skihal, een ijsbaan en ruimte voor evenementen. In het groen rond de Stichtse Rotonde worden gebouwd, van woningbouw tot voorzieningen voor ouderen. Op het terrein van het huidige Sint Elisabeth staan zes hoge woontorens. Uit de visie op het Lichtenbergterrein blijkt dat de bewoners hun plannen wel weer mogen inpakken. Het waterwingebied tussen Liendert en Schuilenburg krijgt een andere functie.
Ten noorden van de Laak komen enige commerciële recreatieve en sportieve voorzieningen. Ook in Hoogland-West vinden ingrijpende veranderingen plaats. Coelhorst en Weerhorst zijn verrommeld en worden veranderd in een Stadspark, inclusief een 18-holes golfbaan. En, verscholen in het groen (!?), er worden woningen gebouwd in de vorm van nieuwe kastelen. Jasper Hoogland heeft ongetwijfeld naar het gebied ten noorden van Den Bosch gekeken. Het gaat daarbij overigens wel om honderden woningen.

Er staat nog veel meer in het boekje, bijvoorbeeld op cultureel en economisch gebied. Een tros van luchtballonnen, discussiestof genoeg. Jasper Hoogland heeft een invloedrijke hand gehad bij het schrijven van het huidige raadsprogramma, ik ben nieuwsgierig hoe het volgende programma er gaat uitzien. Of hij weer assisteert bij het raadsprogramma of zich geheel gaat richten op het beleidsprogramma van de nieuwe, gekozen burgemeester, weet ik nog niet.
Maar er tekent zich wel een beeld af: onze huidige gemeentesecretaris Gerard de Kleijn als gekozen burgemeester en Jasper Hoogland als een van zijn twee wethouders (en dus verhuizen naar Amersfoort!) of in elk geval als lid van het gecombineerde team van wethouders en directeuren. Moet ik daar blij mee zijn? Nou, nee! Maar is het nu veel anders?

Written by raphaelsmit

13/02/2005 bij 17:22

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: