Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

College maakt bestuurlijk dralen tot handelsmerk

Maandag 14 februari 2004

Voor de tweede keer bespak de commissie SOC deze avond de nieuwbouwplannen voor zwembaden in Amersfoort. Ook deze dag gaat het om een peiling, het college is zelf niet verder dan een voorkeur gekomen. De voorkeur van het college gaat uit naar de vestiging van een nieuw stedelijk zwembad aan de Hogeweg, waarna het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert kunnen worden gesloten. In deze opzet krijgt Vathorst een wijkgericht zwembad, maar wanneer dat precies wordt gebouwd, is nog niet geheel duidelijk.

De meningen over de toekomst van het zwemwater in onze stad lopen binnen de raad behoorlijk uiteen. Een aantal fracties is voorstander van een stedelijk zwembad in Vathorst. Amersfoort-Noord heeft een jonge bevolking, dus ligt een zwembad in Vathorst dicht bij een belangrijke doelgroep. Leefbaar Amersfoort heeft het idee geopperd het zwembad voor Vathorst in het bedrijvengebied bij de afrit van de A1 te bouwen, in combinatie met een kunstijsbaan. De wens naar de aanleg van een kunstijsbaan is onlangs op de agenda verschenen. Een combinatie is geen noviteit, het is vaker toegepast. De achterliggende gedachte is simpel: bij het maken van ijs komt warmte vrij die kan worden hergebruikt voor het zwembad.
De partijen die voor een stedelijk zwembad in Vathorst zijn, steunen het collegeplan voor een groot zwembad aan de Hogeweg niet. Zij zijn wel voorstander van een eigen wijkzwembad in Amersfoort-Zuid. Dat zou, volgens enkele fracties, een gerenoveerd Sportfondsenbad kunnen zijn. Een aantal partijen is gecharmeerd van het particulier initiatief dat onder de naam ‘Forum’ is gepresenteerd. Voor een goede oordeelsvorming over het Forumplan is nog wel extra informatie noodzakelijk.

Intussen durft onze sportwethouder nog steeds geen knoop door te hakken. Door nu al twee keer te peilen, is er nog altijd geen duidelijk standpunt. De commissie heeft geen beslissingsbevoegdheid, dus alle uitspraken hebben een grote mate van onverbindelijkheid. Het uitblijven van een besluit maakt de zaak steeds moeilijker, want hoe je het wendt of keert, er is extra geld nodig. Daarover moeten bij de behandeling van de Kadernota eind mei besluiten worden genomen. Als de wethouder in april een uitgewerkt voorstel aan de raad presenteert, is dat eigenlijk al te laat voor de discussie over de Kadernota – het college heeft dan de onderliggende stukken voor de Kadernota al zo ongeveer afgerond.
Al die peilingen zijn uiterst democratisch. Nu de wethouder zelf moeilijk tot een besluit komt waarbij hij op een duidelijke meerderheid mag rekenen, probeert hij zich stevig in te dekken bij de fracties, maar die zijn onderling danig verdeeld. Van kordaat bestuur is feitelijk geen sprake, maar dit is kenmerkend voor de meeste wethouders binnen ons college.

Het gebrek aan kordaatheid is kenmerkend geworden voor het college, niet alleen bij het zwemwater. Voorbeelden: er is nog steeds geen duidelijke uitspraak over de Westtangent, we weten nog steeds niet waar we aan toe zijn met de invulling van de Middelhoefseweg (woonwagenkampje, zalenverhuur, uitwijkruimte voor de dierentuin, parkeerterrein of een combinatie van deze zaken?), het verbeteren van de busbaan tussen Stationsplein en Stadsring laat na twee jaar praten nog steeds op zich wachten, de discussie over de beeldkwaliteit van het is Eemcentrum alweer vertraagd en er is een stuwmeer ontstaan van nog vast te stellen bestemmingsplannen.
Gebeurt er dan niets meer in onze stad? Best wel, maar meer ondanks het college dan dankzij het college. En zolang de coalitiepartijen een aantal gebrekkig functionerende leden van het college blijft accepteren, zal het nog wel een jaartje doormodderen worden. Het wordt tijd voor nieuwe verkiezingen!

Bioscoopplannen nog steeds boterzacht

Zondag 13 februari 2005

De megabioscoop in het Eemcentrum wordt een van de zogenaamde ‘iconen’ (in gewone taal: visitekaartjes) in het nieuw te bouwen kwartier. Zeven zalen gaan het bestaande filmaanbod in onze stad aanvullen, met de bestaande zalen in het Grand Theater mee wordt het aantal stoelen meer dan verdubbeld. Maar of het allemaal doorgaat, is nog steeds onduidelijk.
Binnen de kring van bioscoopexploitanten worden vraagtekens gezet bij de bouw van een tweede groot bioscoopcomplex in onze stad. Het bioscoopbezoek in ons land is de afgelopen tijd teruggelopen, de bouw van zeven extra bioscoopzalen in het Eemcentrum levert een behoorlijk bedrijfsrisico op, voor de nieuwe exploitant net zo goed als voor het bestaande complex aan de Snouckaertlaan. Ons college gelooft echter nog heilig in de plannen en is blakend van optimisme.

Tijdens een commissievergadering in november vorig jaar deelde Jan de Wilde, projectwethouder voor het Eemcentrum, trots mee dat binnen een week de contracten tussen de ontwikkelaar en de bioscoopexploitant zouden worden getekend. Op 22 december, tijdens de raadsvergadering, was nog steeds geen sprake van getekende contracten. Desgevraagd toonde de wethouder zich laaiend enthousiast: de zaak was rond maar hij mocht zelf nog niets zeggen omdat de nieuwe exploitant, samen met de ontwikkelaar, de daarop volgende dagen zelf met een persbericht naar buiten zouden treden.
Intussen zijn we bijna acht weken verder en is het nog steeds doodstil rondom de bouw van de megabioscoop in het Eemcentrum. Als het om onroerend goed gaat telt maar één ding: de handtekeningen onder de contracten die de realisatie onomkeerbaar maken. En eigenlijk is de zekerheid er pas als er betaald is. Mondelinge toespelingen, intentieverklaringen en dergelijke hebben weinig waarde. Zolang de bindende contracten nog niet zijn getekend praten we alleen nog over luchtkastelen.

Written by raphaelsmit

15/02/2005 bij 17:42

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: