Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Is Paul Strengers een reprimande waard?

Dinsdag 15 februari 2005

Collegaraadslid Gerard van Vliet heeft een klacht ingediend bij de Commissaris van de Koningin. Aanleiding vormen de opmerkingen die wethouder Paul Strengers, als vertegenwoordiger van het college tijdens een gesprek met de Bewonersvereniging Vathorst zou hebben gemaakt. In het gesprek zou de wethouder, ten overstaan van een groep getuigen, Gerard en mij uit hebben gemaakt voor psychopaten. Net als Gerard werd ik vorige maand daarover geïnformeerd.

Moet ik mij beledigd voelen? Als persoon kan ik wel wat hebben, dus daar zit geen pijn. Maar als een wethouder, als wijkwethouder tijdens een gesprek met een bewonersvereniging formeel in ambt, leden van de gemeenteraad meent te moeten desavoueren, ligt dit iets gevoeliger. Maar je moet ook bezien wat voor parvenu de te wraken opmerkingen heeft geuit. Zou de negatieve kwalificatie afkomstig zijn van een bekwaam en erudiet bestuurder, alom respectvol gewaardeerd en behept met aanzien en autoriteit, dan zou ik mij iets van de uitspraak hebben aangetrokken.
Maar de uitspraak was afkomstig van Paul Strengers. Het schijnbaar proletige optreden komt van een man die al lang het risee van de stad is. Negatieve kwalificaties uit zijn mond krijgen de waarde van geuzennamen, een compliment uit de mond van quasi-bestuurder Paul Strengers zou mij meer hebben verontrust. Ik kan mij niet blijven opwinden over het gestoethaspel van deze man die door zijn partij aan een baantje is geholpen.

Dat veranderde door de brief van Gerard van Vliet. Nu de meer dan neerbuigende kwalificatie uit de mond van Paul Strengers breed onder de aandacht wordt gebracht, blijft mij niets anders over dan te reageren. Niet als de persoon Raphaël Smit, maar als een gemeenteraadslid dat door een in functie zijnde lid van het dagelijkse bestuur op beledigende wijze is gekwalificeerd. En gezien het domme onvermogen van de man kan dit elk raadslid overkomen, want de wethouder pocht weliswaar op het recht op respect, maar weet zelf niet wat dit woord inhoudt. Ook op dit punt is hij een ongeleid projectiel.
Anders dan Gerard van Vliet wend ik mij wél tot de burgemeester, in haar dubbele functie van voorzitter van de raad en voorzitter van het college. Gerard heeft gelijk: tot nog toe heeft de burgemeester zich bij alle misdragingen en uitglijders van haar collega uit het college passief gedragen. Daarbij moet natuurlijk wel in het oog worden gehouden dat haar handelingsruimte beperkt is en zij met een opgedrongen meerpettenprobleem zit. Maar toch. Ik wil de burgemeester geen verwijt maken zonder haar in haar functie te hebben aangesproken op het misdragen van een van haar wethouders. Mijn oordeel – en ook dat van anderen – moet gebaseerd zijn op de wijze waarop zij met het probleem Paul Strengers omgaat.

En Paul Strengers zelf? Tot nog toe heb ik hem leren kennen als een klein mens. Vanuit deze kleinheid is zijn gedrag bijna te voorspellen. Hij zal de negatieve aandacht die hij nu geniet trachten af te leiden door Gerard of mij, of beiden of wie dan ook, een dreigende brief te sturen of te laten sturen. Dat is het gedrag dat achter de balie normaal is, daar had hij ook moeten blijven. Als bestuurder echter is hij een ramp voor de samenleving.

Written by raphaelsmit

16/02/2005 bij 09:23

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: