Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Vraag naar integriteit is weinig zinvol

Dinsdag 22 februari 2005

Een vreemde situatie. Hans van Gijlswijk, voorzitter van de commissie Beheer, vraagt aan het begin van de vergadering of er leden van de commissie zijn die twijfelen aan zijn integriteit. Aanleiding is een opmerking in die richting in een van de Amersfoortse media, waarbij de suggestie werd gedaan dat Hans als commissievoorzitter heeft getracht zijn partijgenoot-wethouder ‘uit de wind te houden’. Duidelijk bij zijn vraag is dat, indien commissieleden geen helder positief antwoord geven ter bevestiging van zijn integriteit, hij zal overwegen of hij nog als voorzitter kan optreden.

Ik vind het eigenlijk een onjuiste vraag. Indien je het idee hebt dat aan je kwaliteiten wordt getwijfeld, sondeer je dat eerst buiten de vergadering. De vraag in een openbare vergadering aan de orde stellen, veroorzaakt een gevoel van gene. Ik ben van mening dat aan Hans zijn integriteit niet hoeft te worden getwijfeld, in tegendeel. Maar hij is een mens als iedereen en hij zal, zonder daar met enige opzet naar toe te werken, ongetwijfeld wel eens enige affiniteit met zijn partijgenoot-wethouder hebben gevoeld. Dat zou mij ook kunnen overkomen, zonder daarbij de bedoeling te hebben commissieleden op het verkeerde been te willen zetten.
Dat alle fracties verklaarden dat zij niet twijfelden aan de integriteit van hun voorzitter, was al te verwachten bij het stellen van de vraag. Ik vond de vraag daarom niet verstandig omdat elke nuancering in opvattingen bij voorbaat wordt uitgesloten en het Hans ook niet veel verder helpt. En los van de vraag of je integer bent of niet: indien toeschouwers de indruk hebben dat er tijdens een vergadering wordt gestuurd, dan is dat beeld nou eenmaal zo. Beeldvorming ontstaat niet alleen door feiten maar ook door interpretaties. Daarom was de vraag geen wijze reactie op een mening die bij een of meer journalisten is ontstaan.
Wat dat betreft is Hans zijn partijgenoot Ruud Luchtenveld politiek veel ervarener: die stelt de vraag gewoon niet!

Een verborgen agenda bij de Zeldertseweg?

Maandag 21 februari 2005

De wijze waarop maandagavond in de commissie ECO werd getracht om geen gehoor te geven aan een verzoek van PvdA en SP, geeft te denken. De twee partijen wilden de gang van zaken rond de mogelijke vestiging van een varkenshouderij aan de Zeldertseweg in de commissie aan de orde stellen. Terecht, als je kijkt naar het verloop van deze zaak, een kwestie waarbij het optreden van wethouder Paul Strengers er toe leidt dat elk antwoord meerdere nieuwe vragen oproept. De geforceerdheid waarmee de voorzitter van de vergadering trachtte om – tegen de mores van de raad in – het verzoek dat steun kreeg van meerdere fracties onder tafel te werken, doet het ergste vrezen.

Ik vermoed dat rond de verplaatsing van de omstreden varkenshouderij uit Vathorst naar Hoogland-West meer speelt dan de wethouder wil toegeven – of misschien meer dan de wethouder weet, wat ook niet is uit te sluiten. De commissie heeft nog steeds geen enkel zicht op de rol die de OBV, het Vathorster ontwikkelingsbedrijf, bij de omstreden kwestie speelt. Zijn er toezeggingen gedaan? Spelen er economische belangen, andere dan tot nog toe bekend? Heeft, door de samenwerking die de gemeente met de private partijen is aangegaan, Faust (de gemeente) zijn hart verkocht aan Mephisto, omwille van het tijdelijke genoegen in de schoot van Gretschen (de gemeentelijke ambities)?
Door al het geschutter van de wethouder en zijn, formeel misschien juiste maar politiek uiterst belabberde optreden, lijkt rondom de zaak van de varkenshouderij een stank te ontstaan die de geurcirkels van het politieke fatsoen te boven dreigt te gaan.

Written by raphaelsmit

23/02/2005 bij 20:07

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: