Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

VVD apentrots op de kleren van de keizer

Vrijdag 18 maart 2005

De VVD heeft geen gelukkige hand bij het vinden van wethouders. Van Henk Brink kan je in elk geval nog zeggen dat hij een vriendelijke persoon is die zich inspant om het ieder naar de zin te maken – met wisselend succes. Paul Strengers is de grootste misgreep die de liberale fractie ooit heeft kunnen doen. Als er eens een prijs in het leven wordt geroepen voor de grootste politieke onbenul, dan wint Paul Strengers deze met vlag en wimpel. Het ergste daarbij is dat deze wethouder gespeend is van elke vorm van zelfkritiek en in de waan leeft dat hij zijn werk naar behoren verricht. Goed, hij geeft toe dat hij soms de verkeerde opmerkingen maakt en de raad wel eens onheus behandelt, maar dat hij daar geen enkel positief wapenfeit tegenover stelt, is hem nog steeds niet duidelijk. Eigenlijk heb ik vooral medelijden met het doorsnee VVD-lid in onze stad. Je zult maar medeverantwoordelijk zijn voor het gestuntel dat de politieke analfabeet Strengers dagelijks weet te produceren. En dat uit naam van zo’n fatsoenlijke partij!

Waar de VVD-organisatie echter een meester in is, is het misleiden van zijn eigen achterban en overige belangstellende kiezers. Dat is althans de conclusie die je moet trekken nadat je kennis neemt van de ‘Wapenfeiten’ die worden opgesomd op de website van de VVD. Als je het lange lijstje tot je neemt, val je van de ene in de andere verbazing. Oké, bij de meeste punten die in het lijstje zijn opgenomen weet je zeker dat de genoemde zaken tot stand zijn gebracht ondanks de aanwezigheid van een VVD-wethouder, in plaats van dankzij. Maar toch is het een gotspe om onder de titel ‘Wapenfeiten’ zaken op te sommen waarvan je met weinig nadenken al kan vaststellen dat de wethouder aan deze feiten part noch deel heeft gehad, hooguit heeft hij in de laatste fase het nietje mogen aanbrengen.
Voorbeelden. De realisatie van het Eemplein is het gevolg van een initiatief dat al ver vóórdat wethouder Brink het voor het zeggen had, is genomen. Dat kan je ook zeggen van de herstructurering van het Nederberggebied, de verkenning door het Rijk van oplossingen voor het kruispunt Hoevelaken en de verbreding van de A28 en de A1 bij Amersfoort. De Rijksinitiatieven waren al vastgelegd in een overeenkomst die onder medewerking van het vorige college (waaraan de VVD niet deelnam) tussen een aantal departementen, twee provincies en enkele gemeenten werd gesloten. Je moet je ook afvragen of het vestigen van drie bedrijven (ja: drie!) in onze stad de verdienste is van de VVD-wethouder voor Economische zaken. Eén van de drie bedrijven is Ikea, een bedrijf dat al vóór Brink’s regiem besloot zich in Amersfoort te vestigen. Om het Dutch Open op de naam van de sportwethouder te schrijven, is ook een misgreep: de wethouder heeft zelfs een korting op de gemeentelijke bijdrage niet weten te voorkomen.
Wat opvalt in het rijtje wapenfeiten is dat de VVD alleen maar zaken uit de portefeuille van Henk Brink heeft opgesomd. Het kan zijn dat zijn echtgenote het lijstje kant en klaar heeft aangeleverd en dat de webredactie deze zonder enige kritiek heeft overgenomen, onder de verzuchting ‘Eindelijk een positief signaal uit de bestuurlijke sociale werkplaats van de VVD’. Dat men er geen ‘wapenfeiten’ van Paul Strengers aan heeft toegevoegd, is veelduidend. Ik zou er ook geen weten!

Written by raphaelsmit

19/03/2005 bij 20:02

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: