Referendum wordt motie van wantrouwen tegen Kabinet
Woensdag 18 mei 2005
Radio-omroep De Golfbreker organiseerde deze dag een discussie in het café van het Onze Lieve Vrouwetheater. Onderwerp: het referendum over de Europese grondwet. Ik was toehoorder, in het panel zaten Steven Pietersen van D66 (vóór), Frits Schoenmaker van de SP (tegen), mevrouw Kennedy, steunfractielid van de Christen Unie (namens haar partij tegen, van haar zelf weet ik het niet zo zeker) en de voorzitter van het plaatselijke CDA, wiens naam mij is ontgaan (vóór). Er ontstond een soms heftige discussie tussen twee tegenstanders die misschien wel de goede argumenten, maar niet de goede presentatie hadden en de voorstanders van wie Steven Pietersen op punten won. Desondanks blijf ik tegen.
Toegegeven, niet elk onderdeel van de Europese grondwet is slecht en Europa heeft ons de afgelopen decennia veel goeds gebracht, naast een ridicule regelgeving, een weinig overtuigend parlement en een bureaucratie die misschien relatief niet groot is, maar wel aan grootheidswaan leidt. Maar ik geloof dat bij het referendum nog andere zaken spelen.
Naar mijn mening wordt de stemming onder de mensen mede bepaald door het optreden van het Kabinet Balkenende en de regeringspartijen. Ik ga over mijn nek wanneer ik een man als minister Brinkhorst in discussie zie. Oké, we mogen kiezen uit vóór of tegen, maar wie het waagt tegen te zijn, wordt door hem als een soort landverrader, oorlogshitser en demagoog neergesabeld. Brinkhorst is voorman van een partij die zich steeds hard heeft gemaakt voor het houden van referenda, maar in zijn ogen zijn die er alleen maar om ja te knikken tegen het kabinetsbeleid. En omdat veel mensen daar niets in zien, en zeker niets zien in een bourgeoisietype als ene Brinkhorst, is het mogelijk dat het aantal neestemmers de komende weken vooral toeneemt. Dat bij dat alles demagogie het gaat winnen van de feiten is misschien wel jammer, maar wat wil je als Kabinetsleden op ongeloofwaardige wijze – het vertrouwen dat een regering behoort te hebben, hebben het al grotendeels verloren – tegenstanders voor rotte vis uitmaken.
Onze burocraten: waterwinnen op volle zee
Dinsdag 17 mei 2005
De gedachten binnen ons gemeentelijke apparaat zijn soms ondoorgrondelijk. Ik zeg dat als bewoner van het Gildekwartier. Centraal in het Gildekwartier ligt een plantsoen, De Bombazijn. Aan de lange kanten, ten noorden en zuiden van dit plantsoen, liggen het Wolleweversgilde en het Drapiersgilde. Ik heb er een mooi ingekleurd prentje, dat de gemeente begin dit jaar aan de nieuwe bewoners ter beschikking stelde, bijgepakt. Het is overduidelijk: de twee routes langs het plantsoen staan ingetekend als fietspaden, niet als autoweg, en als fietspaden zijn ze ook vormgegeven.
Toch heeft het college vorige week een besluit genomen en een persbericht laten uitgaan: het Drapiersgilde wordt definitief afgesloten voor autoverkeer. Daarmee zou doorgaand verkeer in het Gildekwartier niet mee mogelijk zijn, want ook Wolleweversgilde is voor het autoverkeer afgesloten. En om het nog eens duidelijk te maken, kregen de omwonenden deze week nog eens een brief waarin de afdeling Verkeer de bewoners nogmaals en omstandig uitlegde dat het Drapiersgilde definitief wordt afgesloten voor autoverkeer.
Ik heb enkele mensen uit mijn nieuwe woonomgeving er op aangesproken: iedereen ging er al lang van uit dat de twee gewraakte wegen niet meer waren als fietspaden. De vraag die nu dus bij mij ontstaat is, of de scribenten van al deze persberichten en brieven wel eens naar de bestaande situatie hebben gekeken. Zij wekken de indruk dat er adequaat wordt gereageerd op wensen van de bewoners, maar zo ken ik er nog wel een paar: de A28 wordt opengesteld voor het snelverkeer, Hemus mag roeien op de Eem en als de stoplichten op groen staan mogen we doorrijden of oversteken.
Interessanter is de vraag waar de bewoners van Batavia hun auto moeten laten, hoe de gasten van Merlot hun doel kunnen bereiken en hoe de heer Schoonderbeek zijn leegstaande kantoorruimte kwijtraakt nadat de Grote Koppel voorgoed wordt afgesloten voor het autoverkeer. Achter de tekentafel is alles zou eenvoudig, maar de praktijk…..!
Geef een reactie