Een verstandig voorstel: een stemlokaal naar keuze
Zaterdag 13 augustus 2005
Minister Pechtold maakt het gemeenten mogelijk om hun inwoners op 7 maart zelf te laten bepalen in welk stemlokaal zij hun stem uitbrengen. Ik ben daar een groot voorstander van, al is het maar om de absurditeit die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, te beëindigen.
In de jaren dat ik nog in de Emmalaan woonde, moest ik stemmen in De Eenhoorn, tegenover het station. Om daar te komen wandelde ik langs de Bergkerk, aan het einde van de Emmalaan, waar een stemlokaal was gevestigd. Daar mocht ik echter niet naar binnen lopen, ik moest acht minuten verder wandelen, de Wilhelminalaan af. Zo iets bedenk je alleen maar op het Amersfoortse stadhuis. Ik zag dat collega Kees Kraanen intussen een brief aan de burgemeester heeft geschreven met het verzoek om in Amersfoort gebruik te maken van de mogelijkheid die de minister de gemeenten biedt, een brief die ik van harte ondersteun.
Jan Kees Salverda leeft honderd jaar te laat
Vrijdag 12 augustus 2005
CDA-fractievoorzitter Jan Kees Salverda blijft bij zijn opvatting: over een moeilijk onderwerp zoals de dagopvang voor drugsverslaafden kun je niet eerlijk communiceren. Op een verzoek van binnenstadbewoners om deze absurde opvatting te herzien, wil hij niet ingaan. Het is naar mijn mening een opvatting die een volksvertegenwoordiger honderd jaar geleden misschien nog met droge ogen had kunnen uitdragen, maar die beslist niet van deze tijd is. Maar ja, Jan Kees Salverda laat in zijn politiek gedrag regelmatig blijken dat hij eigenlijk honderd jaren te laat leeft en in elk geval niet van deze tijd is.
Er zijn uiteraard onderwerpen waarover je niet zonder meer in het openbaar kunt discussiëren en communiceren. Feitelijk staan die in de Wet Openbaarheid Bestuur omschreven. Globaal gezegd gaat het daarbij om zaken waarbij openbare behandeling op onevenredige wijze de – commerciële – belangen van derden schaadt. Dat kan bijvoorbeeld de bouwaanvraag van een bedrijf zijn, waarbij diens concurrentiepositie in het geding is.
De vestiging van een dagopvang valt daar beslist niet onder. Integendeel, zou ik zeggen. Over een dergelijk onderwerp, dat maatschappelijk zeer gevoelig ligt, moet je juist heel goed communiceren. Dat ben je als openbaar bestuur verplicht, alleen al vanuit de doelstelling om daardoor voldoende maatschappelijk draagvlak en begrip voor je besluit tot stand te brengen. Door het knullige optreden van wethouder Van ’t Veld, door Jan Kees Salverda vanuit het diepste gevoel van zijn hart verdedigd, ontbreekt het bij grote groepen stadgenoten aan elk begrip voor het dictatoriale besluit van het college, om over maatschappelijk draagvlak maar helemaal te zwijgen.
Jan Kees Salverda zou gelijk kunnen hebben wanneer bij de vestiging van de dagopvang commerciële belangen in het geding zijn, bijvoorbeeld tussen de Stichting Thuiszorg en de projectontwikkelaar Aedes, of tussen de Stichting Maliebaan en onze gemeentelijke organisatie. Maar daarover zou ik dan eerst eens geïnformeerd willen worden, alvorens ik begrip kan opbrengen voor de opvatting van de CDA-fractievoorzitter.
Het Spijkertje: slopen of beschermen?
Donderdag 11 augustus 2005
De sloop van Het Spijkertje, het honderd jaar oude graanpakhuis aan de Eem, is nog nauwelijks te voorkomen. Dat bericht althans de Amersfoortse Courant, op basis van uitspraken van wethouder Jonkman en van de eigenaar van het gebouw, de firma Krijco. Ik zou dat jammer vinden: het oude pakhuisje is een kenmerkend gebouwtje, te midden van al het nieuwbouwgeweld. Terecht dat vanuit Siesta, de vereniging die zich inzet voor het behoud van ons industrieel erfgoed, zorg wordt uitgesproken over de schijnbare sloopplannen.
Dat doet overigens niets af van het feit dat Het Spijkertje in een uiterst gammele staat verkeert. Vanuit mijn woning aan de Grote Koppel kijk ik op het gebouwtje neer en zie daardoor meer dan vanaf de straat zichtbaar is. Er zou in elk geval eens naar de staat van de dakbedekking moeten worden gekeken, voordat bij een komende herfstwind de dakpannen er af waaien, met alle risico’s voor passanten. Gelukkig heeft wethouder Paul Strengers positief gereageerd op mijn verzoek om Bouwtoezicht eens naar het dak te laten kijken.
Geef een reactie