Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Wethoudersrace binnen de VVD

Zaterdag 3 december 2005

Er kan nog niet iets gebeuren, of VVD-fractievoorzitter Ruud Luchtenveld werpt zich op als de grootste verdediger van het college. Vaak genoeg hoor je van leden uit de liberale fractie kritische opmerkingen maken over collegeleden, ook over de twee uit eigen stal. Waarom de krampachtige acties van de VVD-fractievoorzitter?

Het antwoord is volgens mij simpel: Ruud Luchtenveld wil na de komende verkiezingen graag zelf wethouder worden. Ik zie daarvoor twee aanleidingen. Je hoeft maar een half oor ten luisteren te leggen in Den Haag en je verneemt dat de kansen voor Ruud om voor de komende kamerverkiezingen in 2007 op een verkiesbare plaats te belanden vrijwel nihil zijn. De tweede reden is van meer persoonlijke aard: het zal voor niemand – dus ook niet voor Ruud – een sinecure zijn om het kamerwerk en het raadswerk te combineren, zeker niet voor een kamerlid dat in zijn gemeente ook nog een zichtbare rol wil vervullen, bijvoorbeeld als fractievoorzitter, voorzitter van het Presidium et cetera. Niet voor niets gaan er binnen de landelijke VVD steeds meer stemmen op die er op aandringen kandidaatstelling voor twee vertegenwoordigende lichamen onmogelijk te maken.
Ruud Luchtenveld is een beroepspoliticus. Terug naar de advocatuur is dan geen aantrekkelijke optie. De twee huidige VVD-wethouders kunnen zelfs binnen eigen kring niet op eendrachtige steun rekenen, er is dus plaats voor een nieuw, krachtig gezicht. Eigenlijk heeft Paul Strengers dat afgelopen dagen in De Stad Amersfoort treffend gezegd: ‘Mensen met ervaring zijn onontbeerlijk. Als iemand wethouder wil worden, moet hij of zij toch echt eerst een aantal jaren in de raad gezeten hebben.’ Paul Strengers had geen betere aanbeveling voor zijn partijgenoot Ruud Luchtenveld kunnen afgeven!

De ambities van Ruud Luchtenveld dwingen hem om zich als de grootste verdediger van het college op te werpen. Een kritische noot levert niet alleen gevaar op voor de eigen twee wethouders, maar zal bij de komende coalitievorming door de huidige coalitiepartijen. worden afgestraft. Als er iemand is die dat begrijpt, dan is dat Ruud Luchtenveld!
Overigens: indien de VVD in een volgend college beland, is het alleen maar toe te juichen wanneer Ruud Luchtenveld de huidige twee VVD-wethouders vervangt. In zijn eentje verenigt hij meer kwaliteit in zich dan Brink en Strengers kunnen opbrengen.

Zet geld in voor echte veiligheid op straat

Vrijdag 2 december 2005

De actie Veilig op Straat – van het hondje en de gemeentesecretaris – kost ons meer dan een miljoen euro. En dat alleen maar om het imago van enkele collegeleden wat op te poetsen. Wat je met dat geld echt aan veiligheid had kunnen doen, was vandaag in de Amersfoortse Courant te lezen.
Enkele voorbeelden: vijftig camera’s ophangen, of zestien leerplichtambtenaren aanstellen, of zestien extra agenten de straat op sturen, of dertien veelplegers opsluiten, of veertig verslaafde daklozen opvangen. Je kunt er ook zestien voorlichters voor aanstellen, maar die hebben we al meer dan genoeg op het stadhuis, zonder dat de communicatie tussen burger en bestuur daar nou echt veel beter op is geworden.

Een van de ambtenaren, belast met het veiligheidsbeleid, ging dinsdag in op mijn kritiek over het padvinderachtige overdragen van de veiligheidsvlag. Dit is een van de elementen uit de één-miljoen-pr-actie van het college. Door het overhandigen van die vlag zijn talloze scholen en instellingen toch maar mooi gesimuleerd om extra activiteiten op veiligheidsgebied te ontplooien, betoogde hij. Laat ik nou denken dat onze veiligheidsambtenaren dat zelf zouden moeten doen, zonder een dure pr-campagne maar gewoon als onderdeel van het werk waarvoor zij betaald worden. Maar ik zal het wel mis hebben!

Written by raphaelsmit

04/12/2005 bij 10:56

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: