Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Een onnodige informatieachterstand

Vrijdag 6 januari 2006

Het was op dinsdag 20 december een drukke dag voor het college. Tijdens de collegevergadering, de laatste voor de kerstvakantie, stond een groot aantal onderwerpen op de agenda die voor de toekomstige ontwikkeling van onze stad niet zonder betekenis zijn. Het was een zo’n overvolle agenda dat enkele belangrijke punten moesten worden doorgeschoven: de CBS-programma’s voor 2006 en het toeristische beleid.

Maar er bleef nog genoeg over, een keuze uit de behandelde punten maakt dat duidelijk. De Woonvisie Amersfoort 2006-2010, een schets waarin de prioriteiten worden opgesomd voor de woningbouw in de komende jaren. De Binnenstedelijke Vernieuwing, een lang verwacht stuk dat de basis vormt voor de stadsvernieuwing in de vroegnaoorlogse wijken. De contractering voor het wijkonderhoud na 2007, van belang voor de kwaliteit van de woonomgeving in onze stad. Het Bestemmingsplan Buitengebied West 2006, met enerzijds het conserveren van het open gebied ten westen van de stad en anderzijds een intensievere invulling van een deel van het gebied. Het beleid rondom de inhuur van externen, een onderwerp dat het afgelopen jaar de aandacht van de raad en van de Rekenkamer heeft genoten. De sectorale jaarcontracten 2006, waarmee de programma’s worden vastgelegd voor alle hoofdafdelingen inclusief de financiering daarvan. De tijdelijke standplaats voor de opvang van harddrugsverslaafden aan de Bergstraat.
Het wachten is dus op het verslag van de vergadering op de website van onze gemeente. Via deze site zijn de onderliggende stukken die bij de besluiten behoren te downloaden, iets waarvan niet alleen raadsleden maar ook geïnteresseerde inwoners van onze stad gebruik maken. De belangstelling was dit keer groot omdat een aantal punten uit de collegevergadering tijdens het aansluitende persgesprek aan de orde was gekomen en de nodige vragen boven tafel heeft gebracht. Bijvoorbeeld: wat zijn de plannen van wethouder Jonkman met het Waterwingebied. Uit de krantenverslagen blijkt dat hij aan de randen van dit gebied toch woningbouw wil realiseren, ondanks protesten – afgelopen voorjaar – vanuit de omringenden wijken en vanuit de gemeenteraad.

Maar, tegen de gebruikelijke gang van zaken in, tot de dag van vandaag is de besluitenlijst nog steeds niet toegankelijk. De raadsleden hebben gisteren wel een overzicht van de besluiten gekregen, maar die geeft geen toegang tot de achterliggende stukken. Uit navraag via de griffie blijkt dat het nog wel tot dinsdag kan duren voor de besluitenlijst van 20 december via internet beschikbaar is.
Dat is vervelend, want ongetwijfeld staat een aantal van de punten die toen zijn besproken op de agenda van de eerstvolgende Ronde. Onderwerpen als de Woonvisie en de Binnenstedelijke Vernieuwing vergen toch nog wel enige aandacht. Dit blijkt al uit de telefoontjes die ik hierover kreeg, onder meer van de vereniging voor het Waterwingebied. Er gaan dus drie weken verloren voor overleg tussen raadsleden en betrokken stadgenoten, juist in de weken dat daar eens echt tijd voor was!

Written by raphaelsmit

07/01/2006 bij 06:32

Geplaatst in Uncategorized

Plaats een reactie