Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Zoektocht alternatief voor Stovestraat moet nu beginnen

Donderdag 26 januari 2006

Gisterenavond was de heer Siepkamp te gast in het programma Over Eemland van Omroep Amersfoort. De heer Siepkamp is directeur van de Stichting Iks. Iks verzorgt de opvang van verschillende groepen stadsgenoten die in nood verkeren, een onmisbare organisatie in onze stad. Eigenlijk is het jammer dat Iks vooral in het nieuws is als het om de dagopvang aan de Stovestraat gaat, kennelijk het pijndossier van deze organisatie. Bij de problemen rond de Stovestraat is Iks echter niet de eerst-aanspreekbare, maar de gemeente die verantwoordelijk is voor het locatiebeleid bij de opvang van dak- en thuislozen.

Het toeval wilde dat juist dinsdag de raadsleden een kopie van de brief kregen die bewoners uit de binnenstad aan het college van B en W schreven over de problemen rondom de Stovestraat. Wie ook maar een beetje bekend is in onze stad, weet dat dat niet de eerste brief was. De binnenstadbewoners klagen al vele jaren over de extreme overlast, overlast die dreigt toe te nemen als de komende maanden de tijdelijke opvang aan de Keerkring wordt gesloten en het zorgcentrum aan de Kleine Haag wordt geopend.
Het meest actuele probleem vormt de capaciteit van de opvang aan de Stovestraat. De gemeente heeft deze vastgelegd op 45 bezoekers, in een gesprek met de bewoners heeft wethouder Van ’t Veld zelfs een maximum van 40 genoemd. Volgens Iks is dat maximum te laag, het aantal daklozen dat moet worden opgevangen ligt intussen veel hoger. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat het bij deze getallen gaat om aantallen exclusief de drugsverslaafden, voor wie de opvang aan de Kleine Haag is bestemd. De bezoekers in de opvang aan de Stovestraat zijn overwegend alcoholverslaafd, de belangrijkste oorzaak van de overlast die de bewoners in de binnenstad ervaren.

Uit de brief die de binnenstadbewoners aan B en W hebben gestuurd, blijkt dat Iks de maximale capaciteit van de opvang aan de Stovestraat wil verhogen van 45 naar 55 bezoekers. Bij omroep Amersfoort merkte Iks-directeur Siepkamp zelfs op dat het gaat om een groep van zo’n zeventig bezoekers, maar die komen niet allemaal gelijktijdig naar de Stovestraat. Hoe dan ook, uit al dit cijferspel blijkt dat we hebben te maken met een probleem dat in omvang alleen maar toeneemt.
Een complicatie die nog staat te wachten is het feit dat een zorgcentrum, om het even waar deze uiteindelijk wordt geopend, werkt met een pasjessysteem. Drugsverslaafden die een pasje voor het zorgcentrum hebben, komen er in de Stovestraat niet in. Echter, de opening van het zorgcentrum zal een aanzuigende werking hebben op dakloze drugsverslaafden van buiten de stad. Die krijgen geen pasje voor het zorgcentrum. Deze nieuwe groep zal dus een beroep doen op de opvang aan de Stovestraat. Niet alleen het aantal bezoekers aan de Stovestraat dreigt te groeien, ook bestaat de kans dat onder hen een aantal drugsverslaafden zal verkeren, alle plannen voor een zorgcentrum ten spijt.
Omdat de opvang aan de Stovestraat aan zijn maximale capaciteit zit, betekent dit dat steeds meer daklozen die op weg gaan naar deze opvang de deur worden gewezen. De praktijk heeft uitgewezen dat dit tot extra problemen leidt voor de bewoners in de binnenstad. Kort en goed: wanneer het gemeentebestuur eindelijk iets wil doen aan het verbeteren van het leefklimaat in een deel van de binnenstad, dan zal een alternatief voor de Stovestraat gevonden moeten worden.

De zoektocht daarvoor moet zo spoedig mogelijk van start gaan. Hoe dat moet plaatsvinden is vastgelegd in een voorstel dat ik afgelopen weken samen met de VVD indiende en dat door een meerderheid van de gemeenteraad (Groen Links stemde tegen) is aangenomen. Het voorstel garandeert dat er een zoektocht plaatsvindt aan de hand van heldere criteria en dat bewoners en andere belanghebbenden op verschillende momenten tijdens de zoektocht worden gehoord en met hun inbreng rekening wordt gehouden. De fouten die rondom de Kleine Haag zijn gemaakt, mogen zich nooit mee herhalen. En we mogen niet wachten tot het moment waarop de problemen rondom de Stovestraat helemaal niet meer zijn te beheersen.

Lijst 9: een goed voorteken!

Woensdag 25 januari 2006

Jouw Amersfoort krijgt bij de verkiezingen van 7 maart lijstnummer 9. Omdat er slechts negen partijen aan de verkiezingen deelnemen, is lijstnummer 9 dus de hekkensluiter. Daarover ben ik niet ongelukkig. Bij de verkiezingen van 2002 was Leefbaar Amersfoort evenzo de hekkensluiter. Vanaf die plaats behaalden we een onverwachte overwinning: uit het niets op vier zetels, alle concurrentie ten spijt. Ik zie de uitslag van de loting dus als een goed voorteken, we hadden het slechter kunnen treffen!

Written by raphaelsmit

27/01/2006 bij 09:10

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: