Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Leefbaar Amersfoort is niet van de aarde verdwenen

Vrijdag 27 januari 2006

‘Ben jij nou eigenlijk nog van Leefbaar Amersfoort,’ was een vraag die ik de afgelopen maanden met enige regelmaat hoorde. Meestal van mensen die vier jaar geleden op Leefbaar Amersfoort hadden gestemd en niet ontevreden waren over het geluid dat wij in de gemeenteraad en ook daarbuiten lieten horen. Dat Leefbaar Amersfoort samenwerkt met D66 binnen een nieuw samenwerkingsverband Jouw Amersfoort en ook onder die vlag de verkiezingen ingaat, moest ik steeds even toelichten.

En dat is ook niet zo moeilijk. Jouw Amersfoort, zo is de mening van mij en van mijn LA-makkers, mag je zien als een soort van VOF, vennootschappen onder firma dus. De vereniging Leefbaar Amersfoort is bij de start van het samenwerkingsverband dus niet opgeheven. Dat geldt net zo voor D66 – hoewel opheffing van deze partij op landelijk niveau de Nederlandse politiek misschien niet eens zou schaden, het zou in elk geval de duidelijkheid ten goede komen. Maar beide verenigingen bestaan dus nog en volgend jaar zullen fractie- en bestuursleden uit D66 zich ongetwijfeld inzetten voor hun Boris – zoals ik dat zou kunnen doen voor een concurrerende partij.

Jouw Amersfoort is vooral een initiatief dat er op is gericht meer macht te vormen bij het bestrijden van de oude, introverte en – op belangrijke punten – weinig burgervriendelijke politiek van de bestaande coalitie. Dat heeft Leefbaar Amersfoort meer dan drie jaar samen met andere partijen gedaan, naast D66 ook met de Burgerpartij, de SP en Hart voor Amersfoort. De vorming van Jouw Amersfoort is daarom vooral te zien als het in de praktijk brengen van de opvatting: samen sta je sterk.
Onder dat motto kunnen de vier mensen die onder de vlag van Leefbaar Amersfoort de raad in zijn gekomen, zich bijvoorbeeld ook goed vinden met hun collega’s van de Burgerpartij. Niet dat we het steeds eens zijn over vorm en inhoud, maar dat zal wederzijds zo zijn. Zoiets doet echter niets af van het feit dat je een gezamenlijke strijd voert tegen het oude partijestablishment. In die richting moet je dus geen extra zetels weggeven.
Dat samenwerken met anderen onder de vlag van Jouw Amersfoort best wel eens discussies heeft opgeleverd, gevoed door een verschil in culturen die je niet bij decreet opheft, is logisch en zal iedereen duidelijk zijn. Als ik op een half jaar samenwerken terugblik kan ik slechts concluderen dat binnen de samenwerking de ene keer de ene partij iets heeft toegegeven, de andere keer de andere partij. Zoals in een goed huwelijk, zullen we maar zeggen!

Dat bij de discussie binnen Jouw Amersfoort over een lijstverbinding – met wie dan ook – de klokken niet altijd synchroon liepen, zal geen mens verbazen. De vier fractieleden van Leefbaar Amersfoort zijn de afgelopen twee jaren duidelijk geweest over hun voorkeur. Maar uiteindelijk beslist een bestuur hierover. Of dat met algemene stemmen is gebeurd of bij meerderheid, doet eigenlijk niet ter zake: als de hamer valt, is er een besluit. Sommigen vinden het best interessant om iets meer te weten over de gevoerde discussie, maar de beantwoording daarvan is een zaak van het bestuur en niet voor de fractie. Vanuit mijn vak van journalist zou ik concluderen: als er géén discussie zou hebben plaatsgevonden, dan hadden de fractievoorzitters/bestuursleden hun eigen statement wel afgegeven!

Written by raphaelsmit

27/01/2006 bij 14:24

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: