Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Brug gepland – sorry, foutje!

Zondag 26 februari 2006

In de Stad Amersfoort stond deze week een ingezonden brief van mijn buurtgenoot Hein van Wegen. Onderwerp was de geplande brug voor het langzame verkeer tussen de Grote Koppel en de Kleine Koppel, naast de plek waar Het Spijkertje stond. Hein constateerde een opvallend feit, een situatie die nauwelijks mogelijk lijkt als je er niet zelf getuige van bent. Ik ben een van die getuigen.

Tijdens de bestratingwerkzaamheden aan de Grote Koppel is, vlak bij de Gildeplaats, een deel niet bestraat. Het gaat om een vierkant stuk grond dat met granietbanden is afgezet. ‘Waarom bestraat u dit stuk grond niet?’ vroeg ik enkele maanden geleden aan de stratenmakers die rond deze plek aan de slag waren. ‘Op deze plaats komt de brug te liggen,’ was hun antwoord. Dat werd later nog duidelijker: bij het aanbrengen van de granieten kaderand werd op deze plek, evenals aan de overzijde aan de Kleine Koppel, geen granietband aangebracht. Logisch, want de band zou dan onder het brugdek verdwijnen.
Enkele weken geleden dreef de kraaninstallatie in de Eem die de damwanden plaatste voor de twee pilons die de brug moeten dragen. Dat gebeurde niet op de plek die voor de brug was gereserveerd, maar zo’n tien meter oostelijk daarvan. Gelijktijdig werd op deze plek een deel van het straatwerk weer verwijderd. Binnenkort zullen ongetwijfeld ook de granieten banden die de oude aanlandingsplek markeren, wel worden verplaatst.
Iets wat men bij onze oosterburen een ‘Bubenstreich’ zou noemen. Alles werd in gereedheid gebracht voor de te bouwen brug: aangepaste bestrating, een kostbare markering, een achterwege gelaten kaderand. En dan blijkt de brug toch op een andere plek te komen. Het verschil in meters is niet zo groot, maar er is wel een heleboel werk verricht dat achterwege gelaten had kunnen worden. Heeft de projectleider geslapen? Heeft het gemeentelijke toezicht op het werk gefaald? Heeft een ambtenaar achter zijn bureau op het stadhuis ineens gedacht: ach, ietsjes verder is toch wel mooier!

Ik mag al driekwart jaar vervolgen hoe het werk aan de Eemkades wordt uitgevoerd. Drie kwart jaar opgebroken wegen, modder, omleidingen, hekken voor de deur en noem maar op. Zo’n een tweederde van deze tijd gebeurde er niets hoegenaamd niets. Oké, twee stratenmakers zijn bijna twee maanden bezig geweest met het straatwerk tussen de spoorlijn en Het Spijkertje. Had de aannemer er een wat grotere ploeg op gezet, dan was dat werk in enkele weken gepiept geweest. De laatste twee maanden bestond het enige werk uit het plaatsen van enkele banken en het planten van de bomen, alles bij elkaar een paar dagen werk. Voor het overige: silentio.
Dat al dat stilliggende werk wel tot overlast voor de omwonenden leidt, is waarschijnlijk niet doorgedrongen tot de opdrachtgever van dit werk: de gemeente. Dat al het werk meer dan een jaar duurt (in mei 2005 begonnen, oplevering is voor juni 2006 toegezegd) is een schandaal. Iets meer planning en aandacht had er toe kunnen leiden dat aan de Grote Koppel, de toegang tot een woongebied en de loop- en fietsroute tussen het centrum en de wijken Koppel en een deel van Zielhorst, het werk in enkele maanden was geklaard. Er heeft, in tegenstelling tot de Kleine Koppel, geen ingrijpend werk aan kabels en leidingen plaatsgevonden, dus daaraan kan het niet liggen.

Eigenlijk zou bij elk raadslid in de straat eens een dergelijk werk moeten worden uitgevoerd. Dan weet in elk geval iedereen dat op het stadhuis inefficiëntie hoogtij viert, goede afspraken met aannemers niet tot de cultuur behoren en met het woongenot van inwoners in deze stad op onnodige wijze wordt gesold. De ervaringen die ik een jaar lang voor mijn huisdeur mag aanschouwen, hebben mij duidelijk gemaakt dat er met gemeentelijke middelen wordt geprutst. Een goed aanknopingspunt bij de komende begrotingsbehandeling.

Een verrassende prognose

Zaterdag 25 februari 2006

De verkiezingsprognose die vandaag in de Amersfoortse Courant werd gepubliceerd, was op een aantal punten verrassend. Dat de Christen Unie en de SP een zetel winst krijgen geprognosticeerd, was uit verschillende overwegingen te verwachten. Het verlies van Groen Links/Ozcan is niet meer dan terecht, deze partij heeft met een deeltijdwethouder en een kleurloze en onsamenhangende fractie nauwelijks iets gepresteerd.
Bij de VVD, PvdA en het CDA mag je spreken over de invloed van de landelijke trend. Alleen voor de VVD kan worden gezegd dat het behoud van het huidige aantal zetels aan het werk van de fractie is te danken. Wanneer de VVD op de activiteiten van zijn plaatselijke wethouders was afgerekend, zouden de prognoses voor deze partij duidelijk minder gunstig zijn geweest. De teruggang van het CDA is verdiend, om meer dan een reden. De belangrijkste daarvan is misschien wel dat deze partij een kundige beleidsambtenaar in het college heeft afgevaardigd, maar als politiek bestuur heeft gefaald, wat onder meer bleek uit het totaal ignoreren van de basisverwachtingen op het gebied van eerlijke communicatie met de bevolking in onze stad.

De tien zetels die de PvdA worden voorspeld, heb ik in een eerste reactie omschreven als het meeliften op de bibs van Wouter Bos. Net als in Den Haag kenmerkt zich het werk van de sociaal-democraten in onze stad door het stilzitten, het verdonkermanen van politiek profiel en het achterwege laten van originele gedachten. Aan dit beeld kan zelfs Ramon in al zijn wildheid weinig veranderen. Maar de landelijke trend speelt onze plaatselijke PvdA-ers aardig in de kaart. Aan de eigen inzet, zoals hun fractievoorzitter dat parmantig beweert, kan het niet liggen, zeker niet in deze omvang.
Ronduit verrassend is de diepe val van de BPA. Ik had voor deze partij de nodige winst verwacht, maar misschien heeft VVD-lijsttrekker René van der Borch gelijk. In alle eerlijkheid: ik wantrouw op dit punt de prognoses, zoals ik dat een dag eerder al deed bij de voorspelde opkomst van zo’n tachtig procent. Ik blijf er bij: de enige echte peiling vindt plaats op 7 maart. En die kan, na al deze voorspellingen, nog best heel verrassend zijn. Ook voor Jouw Amersfoort!

Written by raphaelsmit

26/02/2006 bij 09:28

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: