BPA gaat oppositie tegemoet
Dinsdag 21 maart 2006
Deze dag is één ding in elk geval duidelijk geworden: de Burgerpartij neemt niet deel aan het nieuw te vormen college. Dat bleek deze avond niet alleen uit een aantal onderwerpen waar de bestaande coalitiepartijen en de BPA mijlenver uit elkaar liggen. Het was vooral de toon van de discussie die duidelijk maakte dat er feitelijk geen enkele basis is voor samenwerking tussen de bestaande coalitiepartijen en de grootste winnaar (plus 150 procent) van de verkiezingen.
Een duidelijk voorbeeld daarvan was de discussie over de stedelijke ombudsman. Dit punt is al jaren een belangrijk actiepunt van de BPA. Het fenomeen ‘ombudsman’ mag als algemeen bekend worden beschouwd – politici die niet weten wat de taken van een ombudsman binnen de overheid zijn, zijn geen knip voor hun neus waard. Desondanks waren enkele partijen, zoals Groen Links en de VVD, duidelijk bezig om de BPA te jennen door zich onwetend op te stellen en de BPA te vragen wat zo’n ombudsman eigenlijk precies om het lijf heeft. De boodschap in de richting van de BPA was duidelijk: we willen jullie niet.
Er zijn overigens wel meer punten die een samenwerking tussen de BPA en de traditionele partijen binnen een coalitie onmogelijk maken. Een van de meest treffende is de opstelling ten aanzien van het drugshotel aan de Kleine Haag. De BPA heeft dezelfde opvatting als Jouw Amersfoort: zoek op een fatsoenlijke wijze een goede locatie en handhaaf gedurende deze zoektocht de tijdelijke opvang. Uiteraard niet achter de Bergstraat, waar beloften moeten worden nagekomen tegenover omwonenden, maar op een maatschappelijk draagbare plek. Jouw Amersfoort stelde enkele maanden geleden het Eemplein voor, aan de Amsterdamseweg tegenover het stadhuis. Overigens stemde toen ook de BPA tegen dit voorstel.
Omroep Amersfoort in moeilijk vaarwater
Maandag 20 maart 2006
Omroep Amersfoort heeft twee grote problemen. Tenminste twee, want zonder veel moeite kan ik nog wel enkele punten noemen. De twee belangrijkste zijn naar mijn mening echter: de financiële positie en de verlenging van de zendmachtiging voor de periode 2007-2011.
Dat het financieel nooit goed gegaan is bij Omroep Amersfoort, is algemeen bekend. Met de regelmaat van een klok vindt er discussie plaats over de financiële problemen bij de omroep, de gemeente heeft al verschillende keren moeten bijspringen. Alleen in de korte periode rond 1998 zag het er wat rooskleuriger uit. Toen ontfermde de BDU zich over de omroep. Nadat deze uitgever merkte dat de organisatie van de omroep niet optimaal was en er alleen maar geld bij moest worden gepast, werd de oude lijn van fliklapperij weer voortgezet.
Dat het nieuwe bestuur nog steeds geen grip heeft op de financiële voortgang, is zorgwekkend. Volgens sommige mensen heeft de omroep geen overschot van een halve ton, zoals de directie enkele maanden geleden beweerde, maar een tekort van tonnen. Ik ben bang dat de directie inderdaad een te rooskleurig beeld heeft geschetst. Wanneer het nieuwe bestuur niet spoedig het noodzakelijke inzicht verwerft en geloofwaardige cijfers weet te presenteren, ontstaat er een huizenhoog probleem.
Daarnaast moet het Commissariaat van de Media, mede op advies van de gemeente, deze zomer een nieuwe zendmachtiging voor vijf jaar verstrekken. Intussen heeft zich een tweede belangstellende voor deze zendmachtiging gemeld: RTV Eemland. Initiatiefnemer hiervan is Radio De Golfbreker, die daarvoor enkele partners heeft gevonden. Een uitgewerkt plan is nog niet gepresenteerd. Dat is wel noodzakelijk, want dagelijks televisienieuws is iets heel anders dan het maken van radioprogramma’s of het incidenteel produceren van film- en videoproducties. Wat de Golfbreker wel heeft, dat zijn enthousiaste vrijwillige medewerkers die niet geplaagd worden door een omstreden directiecultuur. Of dat genoeg is, moet echter nog blijken.
Geef een reactie