Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

De verhuizing van het zorgcentrum voor drugsverslaafden

Woensdag 22 maart 2006

Op Goede Vrijdag wordt het zorgcentrum voor dakloze harddrugsverslaafden aan de Kleine Haag geopend. Voor alle duidelijkheid: dat is een hoopvol moment voor de ongeveer zestig drugsverslaafden voor wie dit centrum wordt ingericht. Mensen met gevoel voor symboliek zouden achter de keuze voor deze dag uiteenlopende betekenissen kunnen bedenken, tot aan het bizarre toe.

Ik hoop dat de hotemetoten die bij de opening van het zorgcentrum het glas zullen heffen, op een speciale wijze omgaan met de omwonenden van het zorgcentrum. Alle toezeggingen van het gemeentebestuur ten spijt, zij zullen deze dag met meer dan gemengde gevoelens beleven. Voor de omwonenden wordt niet alleen een periode van strijd en onbegrip afgesloten. Ook begint er een nieuwe periode waar de omwonenden met bijzondere zorg op uitkijken. Ik hoop dat ons gemeentebestuur zich dat niet alleen realiseert, maar ook laat merken begrip te hebben voor het feit dat de openingsdag niet voor iedereen een feest is.

Toch wil ik bij dit onderwerp ook iets positiefs opmerken (de verbaasde gezichten bij sommigen blijven mij jammer genoeg onthouden). Vandaag ontving ik het verslag van de bewonersbijeenkomst die op 13 maart werd georganiseerd voor de omwonenden van de tijdelijke opvang achter de Bergstraat. Het lijkt mij, na alle heftige discussies, niet fair indien ik op dit punt niet zou vermelden dat de zorgvolle verwachtingen bij bewoners in de Bergstraat achteraf gezien niet zijn uitgekomen. Op dat punt past dus een compliment voor Stichting De Maliebaan en alle andere betrokkenen.

De voor de hand liggende gedachte is natuurlijk: hopelijk zijn de positieve ervaringen in de Bergstraat een voorteken voor de ontwikkeling aan de Kleine Haag. Maar ook al is zoiets meer dan te hopen, de twee zaken zijn te verschillend om nu maar te denken dat alles aan de Kleine Haag bij voorbaat wel op zijn pootjes terecht zal komen.
Enkele kenmerkende verschillen: de bussen bij de Bergstraat stonden op een afgesloten terrein en uit het zicht. De openingstijd was beperkt en het aantal bezoekers was lager dan het aantal bezoekers dat aan de Kleine Haag wordt verwacht. Er is rond de Bergstraat intensief toezicht gehouden, wat voor een tijdelijke maatregel makkelijker is te realiseren dan voor een permanente situatie. De maatregel was tijdelijk, wat de acceptatiegraad positief beïnvloedde. In elk geval heeft het feit dat de tijdelijke opvang in de achtertuin van de Stichting De Maliebaan stond, een optimale mogelijkheid gegarandeerd om adequaat te reageren op eventuele problemen.
En wat een grote rol speelt: door de geschiedenis van het zorgcentrum en de wijze waarop de gemeente individuele belangen terzijde heeft geschoven, rust er op het zorgcentrum aan de Kleine Haag een zware morele hypotheek. Gezien alles wat er is gebeurd, is het de vraag of het gemeentebestuur over het vermogen beschikt om het geschonden vertrouwen te herstellen, je mag het hopen. Daar is in elk geval veel meer voor nodig dan een feestelijke opening en een goed gevuld glas!

Written by raphaelsmit

23/03/2006 bij 16:21

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: