Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Dromen van Bhalotra en onze pluriforme pers

Woensdag 20 september 2006

Tijdens het Vathorstcafé deze avond spreek ik een langjarig bestuurslid van de belangenvereniging Hooglanderveen. Uiteraard komt ons gesprek ook op de vermaledijde groene zoom. De dorpsbewoners dachten jarenlang dat er een aantrekkelijke groene buffer zou komen tussen hun dorp en de oprukkende nieuwbouw van Vathorst. Niets is minder waar, wat het vertrouwen van de dorpsbewoners in het ontwikkelingsbedrijf OBV en in het gemeentebestuur van onze stad geen goed heeft gedaan.

Waarom waren de verwachtingen van de dorpsbewoners (en ook van enkele raadsleden) zo hoog gespannen. Volgens mijn gesprekspartner heeft een bijeenkomst in Houtrust, een aantal jaren geleden, daarbij een belangrijke rol gespeeld. Ashok Bhalotra,een van de twee stedenbouwkundigen die Vathorst heeft ontworpen, lichtte tijdens de avond waar bijna het hele dorp aanwezig was, de plannen voor de groene zoom rondom het dorp toe. Na afloop van zijn toelichting klonk er een oordovend applaus.
Ashok Bhalotra is een kundig planoloog, geliefd bij veel gemeentebesturen en projectontwikkelaars. Met mooie, theosofisch getinte toelichtingen weet hij steeds weer zalen vol geïnteresseerde burgers aan zijn zijde te krijgen. Meestal is het zo dat na het afvoeren van de bouwkranen de realiteit niet vrij is van de gebruikelijke banaliteit in nieuwbouwwijken. Welke bewoner in Kattenbroek krijgt het gevoel een wereldreis te maken als hij door zijn wijk wandelt? En welke Nieuwlander waant zich op een Italiaans dorpsplein wanneer hij het tochtige winkelcentrum in zijn wijk betreedt?

In Houtrust schetste Ashok Bhalotra een groene zoom met plekken waar het aangenaam is om te verpozen. Al het wilde struikgewas zou worden herordend tot velden met hoge bomen waartussen verlokkelijke wandeltochten kunnen worden ondernomen. Boomgaarden, dartellende geitjes en groene vergezichten zouden de bewoners in Hooglanderveen doen vergeten dat zij midden in een nieuwe, pulserende nieuwbouwwijk zouden wonen. Een wereld van verschil dus.
Tja, wie de verhalen van Ashok Bhalotra vaker heeft gehoord, weet dat er twee werelden bestaan. Die van de werkelijkheid blijkt daarbij vaak ontnuchterend te zijn.

Een van de parels in onze democratische informatiemaatschappij is de pluriformiteit van de pers. Daardoor is het mogelijk om vanuit verschillende invalshoeken kennis te nemen van belangwekkende gebeurtenissen. Soms laat de pluriforme benadering van het nieuws ook enige ruimte over aan de fantasie van de lezer.
Een voorbeeld. Onlangs startte de bouw van een nieuw kantorencomplex aan het Smallepad. Wat wordt er precies gebouwd? De Amersfoortse Courant meldt op 12 september: ‘Het complex zal bestaan uit twee torens van zes verdiepingen en een tussenbouw.’ Drie dagen later lees ik in De Stad Amersfoort: ‘Het gebouw bestaat uit laagbouw van drie lagen en daar bovenop twee kantoortorens van zes lagen.’
Het scheelt drie verdiepingen. Vanuit mijn woonkamer kijk ik uit op de bouwlocatie, dus het wordt spannend het komende jaar. Als ik naar de hoogte van de bouwkraan kijk, dan gok ik op de informatie van de Stad Amersfoort.

Written by raphaelsmit

21/09/2006 bij 11:33

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: