Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

De financiering van de lokale omroep

Maandag 27 augustus 2007

Oei, dat was even schrikken bij de jongens en meisjes van het CDA. En in Bunschoten, bij het dagelijkse bestuur van Eemstad RTV rinkelden de ruiten. Het college blijkt bereid te zijn om Omroep Amersfoort tot het einde van het jaar nog eens 30.000 euro subsidie te willen verstrekken.

Allereerst: het zou van onfatsoenlijk bestuur getuigen indien Omroep Amersfoort over de rest van het jaar geen subsidie meer verstrekt zou krijgen. Maar daar zitten ze dus bij het CDA niet mee. En dat Eemstad RTV hoogst gepikeerd is, mag geen verwondering wekken. Bij deze organisatie is men al maanden uit op killing. Da’s te verklaren, maar je moet je daarbij wel aan de spelregels houden.
De raad had voor de lokale omroep – ik laat maar even in het midden welke dan ook – subsidie voor het jaar 2007 vastgesteld. Dat Omroep Amersfoort nog steeds op de buis is, is onder meer ons gemeentebestuur te verwijten (als je dat zo mag zeggen). Dat de hele discussie over de nieuwe zendmachtiging met bijna een jaar is vertraagd, komt door de procedure binnen het stadhuis. Het enige geldige excuus dat daarbij geldt, is dat door de verkiezingen en de collegewisseling tijdsplanningen uiterst ongelukkig verliepen.
Maar het zij zo. In de raadsinformatiebrief van 23 augustus over het restant subsidiering voor Omroep Amersfoort is het college duidelijk. Er ligt nog gereserveerd geld op de plank waarop de huidige zendgemachtigde, gezien toezeggingen in het verleden, recht kan gelden. Of dat genoeg is om de zender tot 31 december in de lucht te houden, is nu nog niet te zeggen.
Duidelijk is in elk geval dat, hoe de uitspraak van het Commissariaat voor de Media in november ook zal luiden, de bestaande omroep tot het einde van dit jaar onder de subsidienormen valt. Er bestaat ook nog zo iets als een overgangsregeling, neergelegd in de subsidieverordening. Wethouder Arriën Kruyt wees een half jaar geleden al op dit feit, maar toen zaten de jongens en meisjes van het CDA zeker even te duffen.

Ik zie nog wel aanleiding tot enige toekomstige opwinding bij de CDA-fractie, en ook bij een aantal andere fracties. Indien het Commissariaat voor de Media zou besluiten de zendmachtiging alsnog aan Eemstad RTV toe te kennen, mag de raad opnieuw diep in de buidel tasten. In zijn bedrijfsplan van 14 juli vermeldt Eemstad RTV op tenminste 150.000 euro subsidie te rekenen. Dat is iets meer dan de bijna 120.000 euro die Omroep Amersfoort dit jaar ontvangt. Daarnaast rekent Eemstad RTV nog op een eenmalige gemeentelijke subsidie van 110.000 euro, naast een gemeentelijke bankgarantie van nog eens 150.000 euro (wat volgens de Eemstadpenningmeester samen 270.000 euro is).
Kritische lezing van het investeringsplan van Eemstad RTV maakt duidelijk dat deze nieuwe omroep de investeringsbehoefte veel te krap heeft begroot. Of een bank bereid is om op basis van het klepperende bedrijfsplan 150.000 euro te lenen, ongeacht de gemeentelijke garantie, is natuurlijk de vraag. Over de exploitatie, waar inkomsten royaal en uitgaven onrealistisch zijn begroot, wil ik het op deze plaats niet hebben. Het feit dat de penningmeester van Eemstad RTV een financiële achtergrond heeft, garandeert nog geen omroepdeskundigheid!

Kort en goed: ik voorspel dat Eemstad RTV, wil ze de toegezegde programmering ook maar enigszins waarmaken, spoedig met een nader financieel verzoek op de stoep staat. Moet je dat als gemeentebestuur honoreren? Ik vermoed dat de ex-medewerkers van Omroep Amersfoort dan terecht zullen zeggen: voor dat extra geld hadden wij ook wel wat meer kunnen bieden. Ik vind dat bij een aanvullend verzoek de gemeenteraad moet zeggen: deal is deal, je doet het maar voor het geld dat in het bedrijfsplan stond. Het gevolg zou dan kunnen zijn dat Eemstad RTV spoedig in een situatie komt te verkeren die tenminste zo moeilijk is als die van Omroep Amersfoort.
We gaan nog spannende tijden tegemoet!

Written by raphaelsmit

27/08/2007 bij 15:08

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: