Politieke achterlijkheid of valse stemmingmakerij bij de SP
vrijdag 21 september 2007
Allereerst: ik golf niet en heb ook geen plannen in die richting.
Het probleem: Aan de westzijde van de Bunschoterstraat staat een manegegebouw. Het is enkele jaren geleden gebouwd ter vervanging van een manege in Vathorst. De initiatiefnemers hadden echter een te grote (rij)broek aangetrokken en gingen failliet, nog voor het gebouw door paardenliefhebbers kon worden betreden. Het gebouw werd daarna opgekocht door buurman Smink. Lange tijd was het onduidelijk wat er met het gebouw ging gebeuren. Dankzij een actie van het PvdA-raadslid Fethi Killi (waar bleef de SP?)kwam er duidelijkheid: er had zich een soort van garagebedrijf gevestigd, dit tegen de regels van het bestemmingsplan in.
Het bedrijf heeft geen grote opwinding veroorzaakt, al ergerden zich velen er aan dat de gemeente aan de rand van het groene gebied van Hoogland-West een bedrijf gedoogde dat er niet was toegestaan. Onlangs zegden B en W toe te gaan handhaven, wat zoveel betekend als: het garagebedrijf moet weg want de bestemming van het gebied is ‘groen en recreatie’. Een sportvereniging als een paardenmanege kan wel – of misschien een golfclub?
De feiten op een rij. Er staat een gebouw met een recreatieve functie. Het gebouw is rechtstreeks vanaf de Bunschoterstraat te bereiken. Er is ruimschoots parkeergelegenheid rondom het gebouw, wat uit de clandestiene functie is gebleken. Eigenaar Smink heeft, behalve het gebouw, nog tientallen hectare grond bij het gebouw in bezit. Deze grond heeft een agrarische bestemming, het is voor een belangrijk deel beplant met maïs. Voor de goede orde: geen landbouwer in dit gebied zal het op prijs stellen wanneer recreanten door de maïsvelden gaan struinen. Het agrarisch gebied is in feite ontoegankelijk, vanaf de omringende wegen in Hoogland-West is alleen een monocultuur van maïsvelden zichtbaar.
Er liggen plannen om het sportgebouw aan de Bunschoterstraat tot middelpunt te maken van een 9-holes golfcentrum. Daarmee wordt een aantal vliegen in een klap geslagen. Het centrum krijgt een functie die past binnen het bestemmingsplan. De maïsvelden moeten wijken voor een open golfterrein, voorzien van bomen en andere natuurlijke elementen. Het golfterrein zal net zo toegankelijk zijn als het huidige gebied, dus nauwelijks. En de gemeente ontloopt een schadeclaim na toezeggingen voor een golfvoorziening in Birkhoven.
Maar als door een adder gebeten komt de SP in actie. Van weinig intelligentie getuigend, roept deze partij ineens: een golfterrein, de wereld vergaat, de gevolgen zijn catastrofaal. Er moet een clubhuis worden gebouwd. En auto’s van de golfers verstoppen de wegen in Hoogland-West. En er wordt een deel van het gebied afgesloten voor het publiek. Rampen overkomen ons, actie is geboden.
Kom, beste jongens en meisjes van de SP, doe eens een keertje normaal. Het clubhuis staat er al. Parkeervoorzieningen, bereikbaar vanaf de Bunschoterstraat (niks geen weggetjes in Hoogland-West) zijn al aanwezig. En ontoegankelijke maïsvelden worden vervangen door een groen recreatiegebied. Goedkope politieke stemmingmakerij dus. Heeft de SP zoiets nodig? Richt je eens op echte problemen in onze maatschappij.
De meeste inwoners in Hoogland lijken niet zoveel problemen te hebben met de nieuwe bestemming. Maar de SP probeert een brandje te stichten op plekken waar helemaal geen vuur was. Ik vind dat goedkoop en een serieuze politieke partij onwaardig. Zijn de jongens en meisjes bij de SP dan echt zo dom? Of alleen maar politiek opportunistisch?
Veiligheid op de nieuwe rotonde
Donderdag 20 september 2007
De discussie over de nieuwe rotonde bij de Bergkerk lijkt nog niet te zijn afgesloten. Alhoewel: de ambtelijke molens draaien door, de wethouder vaart op het kompas van zijn ambtenaren zonder de omwonenden te hebben overtuigd en het zal weer gaan zoals altijd: van achter een bureau wordt een theoretische oplossing gezocht die in de praktijk alleen maar tot extra problemen kan leiden.
Dat laatste vergt enige uitleg. De rotonde bij de Bergkerk wordt zeer royaal. Volgens de ambtenaren op het stadhuis is dat noodzakelijk. Rondom de cirkel voor het autoverkeer komt een separaat fietspad te liggen. Het fietspad wordt vijf meter vanaf de rijweg aangelegd. Dit lijkt gunstig omdat daardoor afslaand autoverkeer voorrang kan geven aan fietsers.
Hoe anders zal de praktijk zijn. Dagelijks passeren honderden scholieren de rotonde voor de Bergkerk. Veel aandacht voor verkeersregels hebben zij niet, wat alleen al blijkt uit hun fietsgedrag op de Frederiklaan. Overigens, ook elders in de stad geven scholieren regelmatig blijk hun eigen opvattingen te hebben over het handhaven van verkeersregels.
Het is daarom een illusie te menen dat de scholieren de rotonde nemen via een ruim daarvan afliggend fietspad. De praktijk, zoals ook elders waarneembaar, zal zijn dat ze de kortste weg nemen, dus via de autoweg. Wat dus zo veilig lijkt, verleidt grote groepen jongeren er toe om zich onveilig te gedragen.
Een rotonde die ook dagelijks veel scholieren heeft te verwerken, is te vinden op het Vondelplein. Daar maakt het – met rood asfalt zich onderscheidende – fietspad deel uit van de slinger die ook het autoverkeer moet maken. Niet dat elke scholier keurig op het rode asfalt blijft rijden, maar elke automobilist ontwaart in een oogopslag waar problemen op kunnen doemen en stelt zich daarop in. Pro saldo is dat veiliger dan de oplossing die voor de plek voor de bergkerk is gepland. En een dergelijke geïntegreerde oplossing neemt aanmerkelijk minder ruimte in beslag.
Geef een reactie