Over het breken van een niet gedane belofte
Woensdag 31 oktober 2007
De fractie van de Burger Partij Amersfoort heeft dinsdagmiddag unaniem ingestemd met mijn verzoek mij bij deze fractie aan te mogen sluiten. Daarmee werd een week van gesprekken met alle fractieleden van de BPA en met de voorzitter van de BPA afgesloten. Intussen heb ik ook de formele kant afgerond door de voorzitter van de raad van mijn stap op de hoogte te stellen. Rest mij, me vandaag bij de secretaris van de BPA aan te melden als lid.
Wat mij opvalt is het grote aantal mensen dat mij met mijn overstap feliciteert. De meeste van hen merken daarbij op dat ze deze stap van mij al langer hadden verwacht. Wel vroegen enkele van mijn gesprekspartners of ik mij wel thuis zal voelen binnen de sfeer van de BPA-fractie. Ik meen van wel. De sfeer binnen deze fractie herken ik: het is de sfeer die ook binnen de fractie van Leefbaar Amersfoort heerste en waaraan ik nog altijd prettige herinneringen heb.
De fractie van Leefbaar Amersfoort was een vriendenclub, we zegden elkaar af en toe flink de waarheid, maar dat verstoorde de onderlinge verhouding niet. De contacten beperkten zich niet tot de formele momenten van fractievergaderingen en raadsavonden, maar tussendoor kwamen we elkaar regelmatig tegen en grepen te pas en te onpas de telefoon. Wat natuurlijk ook een rol speelde: we kwamen elkaar regelmatig tegen op de tennisbaan, zover zal het bij de BPA niet komen – hoewel: ik heb de afgelopen jaren verschillende keren met Kees Kraanen een balletje geslagen. Kees is een fanatieke speler!
Tijdens de pauze vroeg een verslaggever van Eemstad TV mij hoe het zit met de verbroken belofte betreffende de zetelafgave bij het verlaten van de JA-fractie. Ik was blij met deze vraag omdat de JA-fractie daar afgelopen weekend een punt van maakte. Dus terug naar de geschiedenis:
Kort voor de zaterdag waarop de kandidaten voor de kieslijst van JA hun bereidverklaring moesten tekenen – de organisatie daarvan was in mijn handen – stelde Leonard de Wit, afdelingsvoorzitter van D66, voor om alle kandidaten een verklaring te laten tekenen dat zij bij het verlaten van de fractie hun zetel ter beschikking zouden stelen. Binnen D66 was een dergelijke verklaring gebruikelijk. Vanuit Leefbaar Amersfoort zagen we niets in dit formele gedoe. Ons argument was: je kunt mensen wel laten tekenen, maar als het ooit zover komt kan je ze er toch niet aan houden. De wet staat zo’n verplichting in de weg, elke gekozen volksvertegenwoordiger is op dit punt vrij in zijn handelen.
Dus is op de bewuste zaterdag de door Leonard de Wit aangereikte modelverklaring niet ter tafel gekomen. Leonard was overigens één van de dertig kandidaten en net als de overige D66-kandidaten heeft hij verder geen woord van protest laten horen. Kort en goed: een vastgelegde belofte tot afgifte van de zetel bij vertrek uit de fractie bestaat niet!
Eindelijk steun voor een aantrekkelijk alternatief
Dinsdag 30 oktober 2007
.
Dinsdagavond werd in De Ronde het begrotingshoofdstuk Verkeer besproken. Peter de Lange van de SGLA sprak in: hij introduceerde een alternatief voor het weer in twee richtingen openstellen van de Van Asch van Wijckstraat en Stationsstraat. Zijn voorstel was om de Troostwijkstraat, het straatje naast het politiebureau, open te stellen voor het verkeer in de richting van het Smallepad.
Met deze openstelling hoeft het verkeer dat vanaf de Amsterdamseweg, onder de spoorwegtunnel door, naar de stationsbuurt wil, niet meer de omweg via de Utrechtseweg en de Vlasakkerweg te maken. De huidige verkeerssituatie leidt er toe dat vooral in de ochtendspits op de Stadsring, vanaf de spoorwegtunnel, een lange rij auto’s staat te wachten die de doorstroming op de Stadsring ernstig verstoren. Indien het verkeer naar de stationsbuurt direct de Van Asch van Wijckstraat kan inrijden en vandaar via de Troostwijkstraat naar het Smallepad, kan via de Weijersstraat de Stationsstraat worden bereikt of via de Kersenbaan worden doorgereden naar de Utrechtseweg en de Leusderweg.
Het lijkt mij een goed idee – erger nog: ik moet het wel een goed idee vinden. Het gelijke voorstel deed ik een half jaar geleden binnen de fractie van Jouw Amersfoort. Mijn fractiegenoten zagen er echter niets in. Hun bezwaar was dat met het openstellen van de Troostwijkstraat bij het politiebureau het autoverkeer een belangrijke fiets- en voetgangersroute tussen het stadscentrum en het station zou kruisen. Dit zou een ongewenst gevaarlijke situatie opleveren.
Maar gelukkig, het plan blijkt nu wel bespreekbaar te zijn. De woordvoerster van Jouw Amersfoort bleek nu ineens zelfs meer dan enthousiast te zijn en stelde tijdens de vergadering voor om zelf het noodzakelijke amendement voor de komende raadsvergadering te gaan schrijven.
Zo krijg ik dan toch nog mijn gelijk, met dank aan Peter de Lange!
Geef een reactie