Elke stedenbouwkundige heeft zijn eigen dogma’s
Over de voorbereiding voor de stadsvernieuwing in Randenbroek-Zuid is iedereen vol lof. Er is, met name door De Alliantie, veel tijd en geld in gestoken. Dat heeft zich geloond, er is een breed maatschappelijk draagvlak voor de plannen.
Op een puntje na: een nieuw appartementengebouw aan de Weberstraat. Een aantal huidige bewoners in de Weberstraat zien met dit nieuwe gebouw hun uitzicht danig veranderen, in hun nadeel. De makers van het plan zijn onverbiddelijk. Alle argumenten voor en tegen laat ik even buiten beschouwing, op een na: het nieuwe gebouw past in de nieuwe rooilijn voor de oostelijke zijde van de Weberstraat. De rooilijn als heilig uitgangspunt.
Twee weken geleden lichtte Adriaan Geuze de wijzigingen toe in de plannen voor Laak 2A. Door de bouwcrisis moet er op dit plan worden gespaard. Het gevolg is dat in een van de straten een boerderij blijft staan (hoera!). Hierdoor ontstaat er wel een onverwachte draai in het straatbeeld. Adriaan Geuze bezwoer dat dit juist aantrekkelijk is: en onverwachte onderbreking van de verder strakke rooilijn verbetert de stedenbouwkundige kwaliteit.
Het is dus geen dogma, die rooilijn. Het komt er op aan welke stedenbouwkundige je aan het woord laat. De argumentatie waarmee de bewoners aan de Weberstraat worden afgeserveerd, heeft dus niet meer waarde dan een dagkoers.
Geef een reactie