Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

Amersfoort is niet rijp voor hoogbouw

leave a comment »

Vandaag vond een raadsconferentie plaats over hoogbouw in onze stad. Amersfoort blijkt zo’n zestien gebouwen, in hoofdzaak woontorens, te bezitten die je als hoogbouw mag omschrijven. Volgens stedenbouwkundigen en architecten is er veel meer plaats voor hoogbouw, de toenemende schaarste aan bouwgrond zou er zelfs toe dwingen. Tijdens de conferentie kwam wel een groot aantal randvoorwaarden aan de orde waaraan hoogbouw moet voldoen, wil je er een prettige woonomgeving mee creëren.

Het idee spreekt mij, als bewoner van een van de hoogste woontorens in onze stad, wel aan. Ik vermoed echter dat de realiteit taaier is. Hoogbouw spreekt maar een beperkt deel van de mensen aan. Zeker in onze stad, die zich vooral presenteert als een suburbane provinciekern. Er is nauwelijks markt voor het wonen ver boven het maaiveld. Een aantal recent gebouwde woontorens in Nieuwland en Vathorst wordt geplaagd door bovengemiddelde leegstand. We zijn te weinig stad en onze bevolking wordt te zeer gedomineerd door jonge gezinnen met kinderen, om tot grootschalige hoogbouw te komen.
Het is ook de vraag of de politiek rijp is voor meer hoogbouw in onze stad. Denk maar aan de discussies over het kantoor van de SNS-bank of de woontoren in Nieuwland. De hoogbouw in Vathorst heeft nauwelijks discussie opgeleverd omdat het te ver van het stadhuis vandaan ligt en daardoor vrijwel onopgemerkt is gebleven (tot het moment dat de bouw vorderde, uiteraard). En een van de randvoorwaarden, namelijk ondergronds parkeren, heeft ook relatief weinig aandacht. Toen de projectontwikkelaar voor een gebouw aan de Stadsring dreigde af te zien van nieuwbouw indien de eis voor ondergronds parkeren niet zou worden losgelaten, was de gemeenteraad niet bereid om op dit belangrijke punt een rechte rug te tonen. Een discussie over hoogbouw in onze stad heeft daardoor een hoog academisch gehalte.

Written by raphaelsmit

15/09/2009 bij 11:34

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: