Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

Moeilijke partners: het college en Vahstal

leave a comment »

10 november 2009

Het kon niet uitblijven. De afgelopen jaren is al meermaals vrede getekend tussen het gemeentebestuur en de projectontwikkelaar Vahstal. En telkens blijken gemaakte afspraken achteraf niet sluitend te zijn of geeft elk van de twee partners er zijn eigen invulling aan. De gemeente trekt in veel gevallen aan het kortste einde, steeds weer hangt het gevaar in de lucht dat de gemeente torenhoge schadeloosstellingen aan Vahstal moet betalen. De grondoorzaak is volgens mij dat op het stadhuis vrijwel iedereen Vahstal op een plek wenst te zien die door Dante Alighieri in diens Divina Commedia zo plastisch is omschreven.

 Het is weer zover. De gemeente heeft als compensatie voor eerdere problemen aan Vahstal een stuk grond toegezegd binnen het bedrijvengebied Vathorst, op een zichtlocatie. Vahstal heeft een bedrijf gevonden dat zich daar mogelijkerwijze wil vestigen: Mediamarkt. Mediamarkt is intussen het gedoe rondom het Eemcentrum te veel geworden: problemen met de welstandscommissie, reductie van het aantal parkeerplaatsen zonder dat een van de belangrijkste huurders daarin werd gehoord en noem maar op.

Het probleem is dat de gemeente Mediamarkt voor geen enkele prijs op een andere plek wil zien dan in het Eemcentrum. Daar moet dit bedrijf een van de belangrijkste trekkers worden. Zonder Mediamarkt ontstaat het gevaar dat ook andere mogelijke huurders afhaken. En het gaat al zo moeizaam me de ontwikkeling van het Eemplein!

Volgens de gemeente kan Mediamarkt helemaal niet in Vathorst worden gevestigd, het betreffende terrein is niet bestemd voor detailhandel. Het probleem is natuurlijk dat dit voor meer plekken in het bedrijvengebied Vathorst geldt, en zie wat er van is gekomen. De kans dat de gemeente opnieuw aan het kortste einde trekt, is daarom niet denkbeeldig. Is dat te voorkomen? Moeilijk, want Vahstal is een harde onderhandelaar. Van de andere kant: wanneer het gemeentebestuur eens op een andere golflengte zou gaan afstemmen is er waarschijnlijk best ruimte voor een compromis. Maar dan moet het gemeentebestuur de moed hebben om Vahstal te ontmoeten in Dante’s Inferno.

Written by raphaelsmit

10/11/2009 bij 20:35

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: