Koopzondag
Maandag 21 december 2009
De kwestie: een automobilist die ver van het Amersfoortse centrum woont, moet in de omgeving van het Julianaplein een bezoek afleggen. We schrijven: zondag 25 oktober j.l. Hij parkeert zijn auto aan de Arnhemseweg, dicht bij het Julianaplein. Vrijwel alle parkeerplaatsen zijn onbezet. De borden bij de parkeerplaats vermelden dat er op zondag vrij partkeren is, behoudens op koopzondagen. Rond het Julianaplein blijkt of lijkt geen enkele winkel geopend te zijn. Ook ontbreekt in de omgeving elke vorm van informatie over de data waarop er in het Amersfoortse centrum koopzondagen zijn.
Wanneer de automobilist na enkele uren terugkeert bij zijn auto, bevindt zich onder zijn ruitenwisser een naheffingsaanslag: € 53,30. Was het dan toch koopzondag?
Een kwestie die schriftelijke vragen aan het college opleverde. Het college werd gevraagd om bij parkeerplaatsen op een duidelijke wijze aan te geven of er al dan niet een koopzondag is. Niet zozeer in het centrum zelf, want daar is iets dergelijks gemakkelijk te ervaren, maar vooral in de gebieden rondom het centrum waar weliswaar op dat moment geen koopzondag is maar waar wel het daarbij behorende parkeerregime geldt.
Het college heeft zich er in de beantwoording vrij makkelijk van afgemaakt. De gemeente heeft de plicht de data te publiceren, de parkeerder heeft een onderzoeksplicht om zich op de hoogte te stellen. Het college wijst op de publicaties in Stadsberichten – die buiten Amersfoort niet worden verspreid – en op een sticker op de parkeerautomaten.
Ben ik tevreden met dit antwoord? Nee! Een afschrift van de brief die ik daarop aan het college stuurde, is onder de datum van 23 december in dit dagboek terug te vinden.
Itzik heeft bij zijn neef Schmul gelogeerd. ’s Morgens klaagt hij: ‘Foei, ik heb nauwelijks kunnen slapen. Bij jouw dansen overal de vlooien in het rond.’ Schmul: ‘No na, wil je dat ik voor jou het operaballet laat aantreden.’
Geef een reactie