Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

Een goed bewaard busgeheim

leave a comment »

Donderdag 22 december 2009

 Twee buslijnen verbinden Vathorst met de rest van de stad: lijn 3 en lijn 5. Volgens de dienstregeling hebben beide lijnen hun eindpunt bij het Vathorster station. Lijn 3 rijdt via de Maatweg en de Ringweg  Noord naar Vathorst, lijn 5 doet dat via Schothort en Zielhorst. Wat nog te weinig bekend is: bus 3 rijdt vanaf het Vathorster station verder onder de lijn 5, lijn 5 gaat vanaf dat punt verder als lijn 3. Feitelijk heeft Vathorst dus een ringlijn, maar er zijn slechts weinig mensen die dat weten.

 Oké, men zegt dat de verknoping van de lijnen 3 en 5 in een voetnoot in de dienstregeling is vermeld. Maar de meeste Amersfoorters bedienen zich voor het openbaar vervoer in hun stad van de folder die een jaar geleden huis-aan-huis is verspreid en waarin een lijnenkaart met een overzicht van de rijfrequenties is opgenomen. Daarin is niets terug te vinden van de feitelijke ringlijn in Vathorst. Een gemiste kans.

Waarom, zo vroeg ik het college, wordt in Vathorst niet hetzelfde gedaan als in Liendert-Rustenburg, Randenbroek-Schuilenburg en Amersfoort-Zuid, waar ook sprake is van kringlijnen. In die delen van de stad heeft elke rijrichting zijn eigen nummer: 6-7, 11-12 en 9-10.  Voor Vathorst zouden ook twee nummers op deze wijze gebruikt kunnen worden.

Nee zegt het college, daar wil Connexxion niet aan beginnen en wij hebben het niet voor het zeggen. Ze hadden beter kunnen antwoorden: de voorbereiding voor de nieuwe dienstregeling is al ver gevorderd, het drukwerk is al klaar dus jammer, misschien volgend jaar. In plaats daarvan wordt naar de voetnoot verwezen en naar de chauffeurs die de busreizigers telkens over de omnummering bij het Vathorster station op de hoogte stellen.

Van dat laatste heb ik nog nooit iets gemerkt. Ik zou het ook een potsierlijke situatie vinden indien de chauffeur elke instappende passagier over de omnummering mondeling zou moeten informeren. Maar een troost: Connexxion gaat via de schermen in de bus de informatie vertrekken en het gemeentebestuur zal via Stadnieuws informatie verstrekken. De nieuwe dienstregeling is onlangs ingegaan, dus ik ga het scherm in de bus maar eens bestuderen. De publicatie in Stadsnieuws is mij ontgaan, er van uitgaande dat die intussen heeft plaatsgevonden.

 Na jarenlange inspanningen had hij eindelijk de kunst geleerd gedachten van zijn medemensen te kunnen lezen. Kort daarna stierf hij uit verveling.

Written by raphaelsmit

22/12/2009 bij 20:56

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: