Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

Verkeerschaos in het Vathorster verkeer

leave a comment »

Dinsdag 29 december 2009

De nieuwe wijk Vathorst, inclusief de bedrijfsterreinen, is voor nog geen vijftig procent gerealiseerd. Wat wel gereed is, is de interne verkeersontsluiting van Vathorst. Maar nu al kan worden gezegd dat het verkeersconcept voor Vathorst zich ontwikkelt tot een desaster. Bewoners in de nieuwe wijk moeten tijdens spitstijden rekening houden met lange ‘uitrijtijden’ die kunnen oplopen tot twintig minuten en meer. Een voorbeeld: wie ’s ochtends tussen 8.00 en 9.00 uur vanuit Laak de wijk wil verlaten, staat tussen de rotondes 6 en 5 al in de file, de aansluiting op de A1ligt kilometers verder achter rotonde 1!.

Het is duidelijk dat de Vathorster Boulevard het verkeer in de huidige situatie niet aankan. Er moet rekening worden gehouden met een geplande verdubbeling van het huidige aantal woningen en van het aantal arbeidsplaatsen in het bedrijvengebied. Het Vathorster wegennet, dat een deel van de dag al ruimschoots aan zijn maximale capaciteit toe is, kan een verdere toename van het verkeer niet aan.

 De BPA heeft al eerder op de zich aandienende problematiek gewezen, maar dit is door het college steeds weggewuifd. De praktijk bewijst dat de signalen die door de BPA werden afgegeven, ten onrechte door het college zijn geïgnoreerd. Nu problemen steeds duidelijker aan het licht treden, heb ik opnieuw schriftelijke vragen gesteld. In het kort komen die er neer dat het college wordt gevraagd toe te geven dat het verkeersconcept voor Vathorst niet voldoet. Het college wordt gevraagd of het inziet dat met de verdubbeling van het aantal woningen en arbeidsplaatsen de problemen alleen nog maar kunnen toenemen. Hoe denkt het college een en ander op te lossen, is de hoofdvraag die ik stelde.

 Dat de boulevard meer rijbanen voor het autoverkeer moet krijgen, ligt voor de hand. Onlangs las ik dat een van de gemeenteraadsleden voorstelde om tijdens spitstijden de vrije busbaan maar open te stellen voor het autoverkeer. Een vreemde, en niet zo wijze gedachte. De vrije busbaan bewijst juist zijn dienst op het moment dat er het meeste verkeer is. Buiten de spitstijden heb je de vrije baan feitelijk niet nodig. Wie voorstelt hem tijdens spitstijden open te stellen voor al het verkeer, die kan net zo goed pleiten om de vrije busbaan helemaal op te heffen!

 De waarheid wint altijd. Immers: alles wat zegeviert wordt verheven tot de waarheid.

Written by raphaelsmit

29/12/2009 bij 21:07

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: