Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

Drogredeneringen college rond nieuwe bushalte

Maandag 25 januari 2010

Ik blijf er bij: rotonde 8 is een van de belangrijkste rotondes in de Vathorster boulevard. De rotonde ontsluit het winkelcentrum, ligt voor de ingang van de bibliotheek en de Scholen in de Kunst en ontsluit het Blokzijlplantsoen waar in de loop van dit jaar het ouderensteunpunt voor Vathorst wordt geopend. De rotonde is ook de toegang tot het dichtstbevolkste deel van Vathorst: De Foortse Torens.

Maar juist bij deze rotonde bevinden zich geen bushaltes. Niet omdat binnen enkele honderden meters afstand een rotonde ligt waar wel haltes zijn, zoals op sommige andere plekken in dit stadsdeel. Rotonde 7 ligt op zo’n 500 meter afstand, de bushalte bij het station vergt ook nog een extra voetweg van bijna 400 meter. Dus vroeg ik in december aan het college waarom bij rotonde 8 geen bushaltes kunnen worden aangelegd. Het antwoord was – zoals meestal – weer defensief. Er is geen plaats voor bushaltes en een extra stop van de bus kost te veel tijd.

Om met dat laatste te beginnen: natuurlijk is elke busreiziger van en naar Vathorst er mee gediend dat de bussen zo snel mogelijk, waar mogelijk met voorrang, van het Centraal Station naar de Vathorster boulevard rijden. Maar indien vervolgens langs die boulevard het aantal halten wordt beperkt en het college zich zelfs niet houdt aan de 400-meternorm, zoals het toegeeft, dan is het het paard achter de wagen spannen. Wat heb je aan een snelle bus, wanneer je eerst meer dan een halve kilometer moet lopen om en halte te bereiken. De rijtijdwinst wordt dan teniet gedaan door een te lange voetweg naar de haltes, zodat je pro saldo toch beter de auto kunt nemen.

En het college deelt mee dat er bij rotonde 8 te weinig plaats is voor haltes. Die zouden daarom op punten moeten worden aangelegd waar een verkeersonveilige situatie ontstaat. Voor de ingang van de bibliotheek – een van de logische plaatsen – is geen ruimte want daar zijn enkele parkeerplaatsen gepland, aldus het college. De beantwoording was zo banaal dat ik een reactie aan het college heb gezonden. In de reactiebrief schreef ik onder meer:

‘Uw omschrijving van de moeilijkheden bij het aanleggen van halteplaatsen rondom rotonde 8 ontpopt zich als een zoektocht naar problemen die er eigenlijk niet zijn. Voor een halteplaats vanuit noordelijke richting kan de aanleg op gelijke wijze plaatsvinden als bij de overige rotonden. Voor een halte vanaf het station merkt u op dat dit moeilijk is omdat er parkeerplaatsen zijn gepland. Dit is een belachelijke opmerkingen omdat op enkele tientallen meters afstand van deze plek het royale parkeerterrein van het winkelcentrum ligt.’ (……)

‘Uw redenering maakt in elk geval duidelijk dat u de situatie ter plaatse niet kent. Het niet realiseren van enkele parkeerplaatsen waarvoor een alternatief ruimschoots voorhanden is, biedt voldoende mogelijkheden voor de aanleg van een bushalte.’

Gevaarlijker dan een verkeerde theorie is een goede theorie in verkeerde handen.

Written by raphaelsmit

26/01/2010 bij 13:10

Geplaatst in Amersfoort

%d bloggers liken dit: