Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

Het sprookje van een links college

Maandag 22 februari 2010

Zondagmiddag vond in Zandfoort aan de Eem een discussie plaats over de linkse toekomst van Amersfoort. Is er na de verkiezingen van 3 maart een mogelijkheid om een links college te vormen, was de vraag. Mijn antwoord: dat is nauwelijks voorstelbaar. De organisator van de bijeenkomst, de SP, was optimistischer.

Vijf partijen waren uitgenodigd: PvdA, Groen Links, de BPA, D66 en de SP. Rekening houdend met het feit dat D66 de gedaanteverandering van Jouw Amersfoort is, kan worden gesteld: drie oppositiepartijen tegenover twee coalitiepartijen. Momenteel zijn deze partijen samen goed voor 25 zetels, hoe dat er na de verkiezingen uit ziet is moeilijk te voorspellen. Maar de vraag die vooral een rol speelt: zijn al deze vijf partijen linkse partijen?

D66 was in het verre verleden, in de tijd van Joop den Uyl en Hans van Mierlo, een progressielinkse partij. Dat etiket heeft D66 al lang verloren. Een decennium terug, tijdens het Paarse kabinet van Kok, heeft D66 samen met de PvdA zijn ideologische veren afgeschud. Het is niet voor niets dat D66 in het kabinet Balkenende 2 moeiteloos kon aanschuiven bij het CDA en de VVD. Dus: wat is er links aan D66?

De BPA afficheert zich al bijna twaalf jaar met de kreet: ‘Niet links, niet rechts, maar lokaal’. Dat blijkt ook uit de praktijk van de afgelopen jaren. Wanneer het om sociale zaken, stemt de BPA vaak mee met de SP of met andere linkse partijen. Maar bij zaken zoals verkeer kunnen BPA en VVD elkaar veel beter vinden. En de BPA is altijd tegen staatjesalbedil geweest, tegen de gedachte die bij links leeft dat de staat alles kan regelen. Vanuit dat standpunt is de BPA steeds voor inkrimpen van het ambtenarenapparaat geweest en tegen het verhogen van plaatselijke lasten. Ook eerder iets waar de VVD als makker kan optreden. De BPA dus: niet links, niet rechts (of van beiden een beetje).

En zouden de drie andere partijen, die zich als links afficheren, makkelijk met elkaar kunnen samenwerken? Ik vermoed van niet. De PvdA is een typische bestuurderspartij (daarin komt zij overeen met D66) met een cultuur die hemelsbreed afwijkt van die van de SP. Over Groen Links is moeilijker een oordeel te geven, deze partij is meestal vis noch vlees, behoudens zaken die met het milieu samenhangen.

Dat alles overziende, is de kans op een links college uiterst beperkt. Voor mij zou een links college in elk geval wel één voordeel hebben: dat is altijd nog beter dan de regenboogcoalitie die we nu hebben. Zo’n regenboogcollege kenmerkt zich door starheid en gebrek aan creativiteit. Men past op de winkel, maar de natuur van de partijen, van VVD tot CU en van PvdA tot CDA, ligt te ver uiteen om tot echt nieuw beleid te komen. Maar tegen dat licht zou je ook kunnen pleiten voor een duidelijk rechts college.

Wat we in elk geval moeten voorkomen is een college dat weer uit vijf totaal verschillende partijen bestaat. Voor een solide college zijn drie partijen genoeg, misschien vier, maar dan begint het toch al weer op watergruwel te lijken. Een gerecht dat overigens rood is!

 De wetenschap is hard op weg om een prothese te ontwikkelen die vanuit de hersenen wordt bestuurd. Misschien wordt er ook nog eens een middel gevonden om mensen met gezonde ledematen vanuit de hersenen te laten functioneren.

Written by raphaelsmit

23/02/2010 bij 19:52

Geplaatst in Amersfoort

%d bloggers liken dit: