Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Maandag 26 januari 2004

De VVD heeft Paul Strengers naar voren geschoven als de nieuwe wethouderskandidaat voor deze partij. Hij volgt Bert van der Werff op, die zijn functie heeft opgegeven nadat bleek dat drie partijen – CDA, PvdA en Groen Links – hem niet aanvaardbaar vonden als wethouder in een nieuw college. Of de Christen Unie hem steunde is onbekend, deze partij is in het algemeen terughoudender in haar oordeel over delicate zaken als een wethouderbenoeming. Paul Strengers blijkt niet alleen bereid te zijn zijn partijgenoot op te volgen: het is ook de bedoeling dat hij het grootste deel van diens portefeuille overneemt, waaronder het ruimtelijke beleid en de ontwikkeling van Vathorst.

Op de kandidatuur van Paul Strengers is veel kritiek gekomen. Niet alleen vanuit de oppositie, maar ook door velen van daarbuiten. Ik ben penningmeester van een vereniging met een hoog VVD-gehalte. De tientallen leden die ik de afgelopen dagen heb gesproken zijn vrijwel geheel eensluidend in hun mening: een onverwachte kandidaat met een zwak aanzien.

Op deze maandag wordt het beeld van onkunde bij Paul Strengers nog eens bevestigd. Met hem ben ik te gast in het programma ‘De stem van M’ van RTV Utrecht. Aan het begin van het programma vraagt de presentator zijn gasten wat in het afgelopen weekend een opvallende beleving was. Ik was zaterdag de hele dag bij het jubileumsymposium van de 125 jaar oude oudheidkundige vereniging Flehite. Daar steek je als raadslid heel wat op, en daarom vond ik het een belangrijke gebeurtenis. Paul Strengers beleefde zijn weekend anders. ‘Eens twee dagen geen politiek, lekker in de tuin gewerkt, bomen gesnoeid. is in het kort zijn reactie.

Stel je voor’: je wordt enkele dagen voor het weekend aangewezen als kandidaat-wethouder voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening. Binnen een week na dit besluit loop je de kans in die functie te worden gekozen. In de raad heb je je nooit met dit dossier beziggehouden, je bent ook geen lid van de raadscommissie waar het ruimtelijke beleid wordt besproken. Wat doe je dan in de korte tijd waarin je je op je nieuwe werkveld kunt inschieten? ‘Even lekker geen politiek, heerlijk in de tuin!’ Al zou het zo zijn, dan moet je als politicus de gospe hebben om te zeggen: ‘Ik heb mij georiënteerd op mijn nieuwe functie, dossiers doorgenomen, met deskundigen gesproken..’ Niks dus!

Laat ik het maar klip en klaar zeggen: Paul Strengers is totaal ongeschikt voor de functie die hij nastreeft. In de raad heeft hij bijna twee jaar laten blijken slecht te kunnen communiceren, moeilijk tot besluiten te komen, onkundig te zijn in het politieke handwerk en weinig oor te hebben voor de mening van anderen. Stel je eens voor: Paul Strengers wordt geconfronteerd meet een groep verontwaardigde bewoners in onze stad die het oneens zijn met een gemeentelijk bouwplan, een bestemmingsprocedure, noem maar op. Die kans loop je als wethouder Ruimtelijke Ordening. Als hij met de bewoners net zo omgaat als met zijn raadscollega’s – uit coalitie en oppositie -, dan gaan wij in Amersfoort nog eigenaardige tijden tegemoet.

Bert van der Werff was voor de coalitiepartijen onaanvaardbaar als wethouderskandidaat. Wat heeft Paul Strengers veel meer te bieden dan zijn voorganger? Opportunisme bij de beoogde collegepartijen is de meest milde omschrijving die in dit geval is te bezigen.

Written by raphaelsmit

27/01/2004 bij 07:31

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: