Politiek Dagboek

Beschouwingen van Raphael Smit over Politiek Amersfoort en Omstreken

leave a comment »

Maandag 24 maart 2003

Bijna elke zondagochtend ben ik op weg naar het sportcentrum Bokkeduinen. Als raadslid moet je regelmatig rondrijden om zaken te constateren die de aandacht van het gemeentebestuur vergen. Vaak wordt ik door anderen op minder gewenste situaties geattendeerd, maar op zondagochtend druk ik mijzelf met me neus op de feiten: de verkeerschaos in de omgeving van de dierentuin.

Als Amersfoorters mogen we trots zijn op de dierentuin. Wat ooit als particulier initiatief is begonnen, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties in onze provincie. Maar als het op zon- of feestdagen een beetje redelijk weer is, worden we ook geconfronteerd met de nadelige kanten van dat succes. En het was de afgelopen zondagen vaak mooi weer.

Dan gaat het mis. Tussen tien en twaalf uur groeit de file van wachtende auto’s voor de dierentuin via de Barchman Wuytierslaan en Daam Fockemalaan tot bij de Stichtse Rotonde. En vanaf de noordzijde staan de wachtenden tot aan de Amsterdamseweg. In feite wordt de doorstroming op de belangrijke doorgaande route tussen Stichtse Rotonde en Amsterdamseweg bepaald door de slagboom van het parkeerterrein. Die is er om te voorkomen dat parkerenden, zonder een uitrijmunt te hebben gekocht, onbetaald via de ingang het terrein verlaten. Je kunt het je voorstellen: slagboom dicht, raampje open, drukken op de knop, slagboom open, optrekken, slagboom dicht.

Eigenlijk is de oplossing eenvoudig. Zet de slagbomen continue open, laat een werkstudent toezicht houden en laat de auto’s zonder extra stop voor de steeds even gesloten slagboom doorrijden. Overigens: de overlast in het verkeer duurt tot tegen twaalf uur, want dan is het parkeerterrein vol en moeten bezoekers doorrijden tot de parkeerterreinen bij het bosbad.

Het leek mij goed om het gemeentebestuur te vragen eens met de directie van de dierentuin te gaan overleggen over de verkeersproblemen op de zon- en feestdagen. Voordat over uitbreiding van de dierentuin wordt besloten, zou voor het verkeersprobleem een oplossing moeten worden gevonden. Natuurlijk blijft altijd enige overlast blijven bestaan, maar je moet wel de extreme vorm tegengaan.

Ik heb het woord chaos gebruikt. Volgens mij terecht, want veel automobilisten die niet naar de dierentuin gaan – het normale doorgaande verkeer – gebruiken de laatste honderd meter voor de dierentuin vaak het fietspad. Dit veroorzaakt verkeersonveilige situaties voor het langzame verkeer. En ook het linksafslaan door de bezoekers vanaf de Stichtse Rotonde gaat niet altijd vlekkeloos. Een gevaarlijke chaos dus, die zo snel mogelijk moet worden opgelost.

Written by raphaelsmit

24/03/2003 bij 12:34

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: